boikot

boikot

Segarkan ingatan anda...

Segarkan ingatan anda...

Sunday, November 30, 2014

Ostad-Ostad Manjung - Lihat ni,, apa Faisal Tehrani kata...

Biasalah, didalam perjuangan nak menegakkan yang haq, makan sudah tentunya akan mendapat tentangan dari pihak pengamal kerja batil, malah mereka-mereka pengamal batil akan sepakat menentangnya yang haq dengan melabelkan dengan pelbagi tuduhan, yang paling popular sekarang ialah wahabi?..  Wahabi juga yang jadi mangsa... Apa itu wahabi?











Mengikut cerita, tok gurunya yang juga idolanya, turut ditahan di Jordan,, seolah-olah kebetulan pula dengan apa yang berlaku dgn muridnya di Malaysia...




Alhamdulillah sepertimana Faisal Tehrani tulis kat atas wall FBnya wahabi dah menguasai Malaysia, .... moga-moga akan menjadi kenyataan.. Insyaallah.

Kalaulah benar berita ini, aku bersyukur ke hadrat Allah Taala, kerana manusia bernama Zamihan Mat Zain sudah terlalu angkuh dengan fahamannya.. Ulama muktabar yang terdahulu Ibnu Qoyyim di tuduh sesat, kalau ustaz-ustaz yang mengajar hadis dan sunnah nabi apatah lagi, semuanya diperbodohkan olehnya... 


malah TGNA pun kena tuduh dengan,,, 

Cuma timbul persoalan, kenapa penulis novel remaja Faisal Tehrani yang kita semua tahu fikrahnya terlalu condong ke Iran, turut simpati dengan apa yang berlaku ke atas Zamihan,,, apakah ada persamaan sama dengan gurunya Hasan Saqaf...

Yang sedihnya,, akibat perbuatannya itu ramai ostad-ostad pondok terikut-ikut dengan apa yang dilakukan oleh Zamihan.. Salah seorang iman/ostad di Manjung, mulutnya macam tak sah kalau tak mengucapkan wahabi sesat setiap kali dalam kuliah atau khutbah jumat... 
Tolonglah....selidik dan kaji dulu, jangan ingat kita sahaja yang betui,, ,,

OK, tengok balik video ni,jawapan buat mufti Perak yang keluar fatwa kata wahabi sesat sebab tolak belajar ilmu sifat 20.... Kesian kat mufti... kenalah belajar hadis sama Tan Sri woi... ambik kira semua faktor....  







Bagi aku seorang hakim yang arif dan adil, perlu menilai dari kedua belah pihak,,, iaitu dari pendakwa dan pembela, kemudian baru jatuh hukum,, 


Begitu juga dengan kita, sebelum nak menjatuhkan sesuatu , kaaji dan selidik dahulu, sumber maklumat begitu mudah, hanya dihujung jari... cari sahaja... 


Cuba pakat dengar setiap satu hujah dari ustaz-ustaz dibawah ni....Ini yang sempat aku cari, ramai lagi ustaz-ustaz yang salafi, tidak termasuk lagi dari Indonesia,, kecualilan Nuruddin Albanjari, yang sama patern macam zamihan..





























































Timbul persoalan, kenapa ada ostad-ostad pondok duk pertahan kenduri tahlil, talkin dan satu dua perkara lagi,,,jawapan dibawah.... tepat sekali,, aku setuju 100%







Moga-moga dengan apa yang aku sampaikan ini ada manafaatnya...




 

5 comments:

  1. Teringat cerita 25 tahun dulu bila saya bantah tentang mengadakan tahlil dirumah si mati kerana ia menyusahkan keluarga si mati. Saya cadangkan agar orang kampung berpakat mengadakan tahlil di surau dan jangan membabitkan keluarganya agar ia meringankan kesedihan kaum keluarga si mati. Payah betullah nak ubah sikit pemikiran bila sudah lama bersarang difikiran.

    ReplyDelete
  2. rocky the great brown white unused dick says: tahlil, talqin dll ialah salah satu sumber income ustad2 anti wahabi: tukang ikot2 macam aku buleh makan free je (skali2 ade la tuan ghomah hulor RM2-3) tapi kalo ostad2 yang jadik kepale majlis conpen buleh: RM + makan meja vip + Nasik/gulai bungkuih: lagi pon tahlil senang je tak sampai 1 jam, risiko tak de berbanding kalo bagi tazkirah/kuliah sebab yang ni takot isi tak padat & nas tak tepat (tau pulak dose); tahlil idok risiko kalu berubat orang kene sampok (takot kene lempang dengan jin/hantu); talkin lebih relaks dari ajor ngaji atau terjemah al Quran pada keluarga kaye sebab lepaih ngaji kene jawab macam2 masaloh tuan ghomah... dan macam2 lagi jadi Nye tahlil ni satu sumber income yang cukop mudoh, cepat & kurang risiko dose... he he he he pasai tu le teman suke gi tahlel buleh makan free & buleh surya sebatang sambel borak2

    ReplyDelete
  3. Bagus juga ada blog Pakatan Rakyat yang memberi perhatian danmembela apa dituduh"Wahabi" .Sebab sebelumnya saya terkesan blog Pakatan Rakyat juga memuatkan bahan-bahan yang membantai Wahabi sampai lumat!
    Apa yang kita nak ialah mencari kebenaran? Jangan umat tertutup tak mahu mendengar@membaca hujah.
    Rasanya Manjung boleh memulakan dengan membuka ruang polimik berdasarkan ilmu!

    ReplyDelete
  4. Mana lebih hebat antara al quran dan hadis daripada pandangan yang mana iman syafei sendiri menyatakan dalam kitabnya sekiranya bertemu dengan Al quran dan hadis yang sahih itulah mazhabku, sekiranya salah tolong buat pembetulan.

    ReplyDelete

Kazim belasah Manjongmari..

Iklan Manjungmari