boikot

boikot

Segarkan ingatan anda...

Segarkan ingatan anda...

Friday, November 26, 2010

LUAHAN TERBUKA BUAT DS NIZAR!

Adik aku Blogger otai-manjung. tak jemu-jemu meneruskan usahanya untuk menghalang terbinanya kilang bijih besi di Teluk Rubiah.. Semalam di Parlimen satu soalan mulut telah di lakukan oleh Ahli Parlimen Bruas, Dato' Ngeh Khoo Ham, dan jawapannya itu pun dah penghujung jawapan oleh Menteri yang jaga MITI Tok Pa, jawapannya mudah aja, masing-masing lepaskan diri batang tengkok masing-masing, jawapan Tok Pa, EIA dah luluskan..

Bangun lagi Dato Ngeh, tanya lagi, operasi kilang tersebut guna apa, arang batu atau GAS, jawab Tok Pa, mungkin Gas...., jadi faham-fahamlah penduduk Manjung,, mungkin GAS... alternativenya tentulah arang batu, sebab arang batu murah, Gas harganya sentiasa turun naik, tambahan pula gas dan minyak semakin berkurangan, sehinggakan kenderaan pun dah guna hybrid,, (bateri)...

Akibat dari usaha-usaha yang dilakukan oleh Otai manjung, beliau dah menerima habuannya, amaran berupa ugutan dan satu kes yang tak perlu aku ceritakan..., mana hati kawan tu tak hangat.... Aku cuma boleh simpati apa yang Otai manjung alami.., bukan senang nak melawan kuasa-kuasa syaitan bertopengkan manusia...

Sebagai menyokong apa yang adik aku Otai manjung lakukan,,, maka aku siarkan juga apa yang disiarkan oleh beliau....

Sahabat Yang Dihormati,

Dato' Seri IR Haji Mohammad Nizar Jamalludin.


ISU KILANG BIJIH BESI TELUK RUBIAH: ADUAN & HARAPAN RAKYAT DARI DUN PASIR PANJANG

Untuk makluman sahabat, kami di DUN PASIR PANJANG sedang sengsara dan membantah cadangan pembinaan kilang bijih besi di Teluk Rubiah yang telah diluluskan oleh pihak-pihak yang berkepentingan. Kami tidak menentang pembangunan untuk perkembangan ekonomi Manjung, malah mengalu-alukan.

Sebagai seorang engineer (IR) yang bertauliah sahabat lebih memahami pengoperasian kilang Vale SA, Brazil tersebut, kami alu-alukan pelaburan 6 billions itu, tapi biarlah bertempat yg sesuai dgn lokasi Industri, bukan di Zon pelancongan yg ditukar kepada Zon Industri.


Rakyat dan Penduduk Manjung difahamkan diawal perancangan, sahabat sendiri tahu hal ini ia akan terlaksana di Kawasan Perindustrian Lumut Port, Kg. Acheh (tapak sedia ada utk industri) dan jika dulu kerajaan PR terbuka mendengar bantahan rakyat namun isu ini kami seolah tidak dipedulikan oleh kerajaan rampasan kini.

Kami mohon sahabat sebagai harapan warga DUN Pasir Panjang dapat bersama dan menyelami permasalahan kami. Kami menaruh harapan yang tinggi kerana jika PR yg memerintah ia akan membuka ruang bantahan yang TELUS dan TERBUKA sepertimana berlaku di Pulau Pinang dan Selangor. Walaupun diherdik dan luahan rakyat pelbagai bentuk suara, namun kerajaan di sana menerima dan mengambilkira yang selama ini tidak pernah berlaku di bawah pemerintahan BN, ia membuka seluas-luasnya bantahan dan pandangan rakyat. Ia suatu pemerintahan yang MERAKYATKAN.

Kami amat berterima kasih kepada sahabat dan kerajaan PR terdahulu kerana membawa pelaburan dari luar negara untuk kemajuan dan kepentingan rakyat, tapi kini kerajaan rampasan meneruskan tanpa merujuk kembali kepada rakyat terutamanya penduduk sekitar terhadap cadangan lokasinya. Ia akan memberi kesan jangka masa panjang terhadap persekitaran, alam sekitar, hidupan marin, hidupan hutan, hutan simpan, pusat pelancongan, pusat riadah tempatan, masalah sosial dan terutamanya kesihatan penduduk. Kerana kerakusan manusia terhadap kemewahan duniawi, mereka alpa, lalai dan lebih tragisnya tidak mempedulikannya walau ketahuan.


Sahabat,


MB haram dan kerajaan haramnya kini meluluskan lokasi pelaburan yang dibawa oleh sahabat dengan menidakkan bantahan penduduk yang berada di bawah DUN sahabat sendiri. Jurutera Projek syarikat antarabangsa itu pernah memuji bicara, pemahaman dan kepakaran yang sahabat ada yang lebih mudah memahami operasi mereka yang tidak ada pada MB mahkamah. Justeru, mohon jasabaik sahabat untuk mengetengahkan isu ini kepada piahk-pihak yang berkenaan. Ahli Parlimen Beruas, sahabat kepada sahabat telah membawa misi ini ke Dewan Parlimen, namun hanya jawapan pengesahan kelulusan projek dinyatakan oleh kementerian yang terbabit. Sayangnya Menteri Alam Sekitar mahupun Menteri Pelancongan tidak bangkit untuk pertahankan kesucian Rubiah, dibiarkan berlalu pergi tanpa belas. Siapa lagi yang harus kami harapkan?

Kami percaya sahabat seorang yang terbuka malah sahabat pernah menerima pandangan rakyat seperti kami yang hina ini hanya semata mahukan kebaikan dan kemajuan untuk rakyat yang memilih sahabat sebagai wakilnya. Sahabat menerima dgn hati terbuka dan mempertimbangkan dgn senyuman satu ketika dahulu.


Ternyata sahabat seorang yang boleh diterima semua golongan dan kami mahu sahabat terus berjuang utk rakyat, harapan dan doa rakyat mengiringi perjuangan sahabat. Moga sahabat dapat membantu misi ini dan bersama rakyat agar Rubiah terus kelihatan jelita dan anggun walaupun 'ibu dan bapanya telah lama mati ditelan bencana di tanah ini'.

Selamatkan Nyawa Rubiah.
SAVE TELUK RUBIAH!


Ikhlas dari Sahabat,

-proTeSTeR-

(Team Save Teluk Rubiah)

26.11.2010, Jumaat.


1 comment:

  1. Nizar mendapat undi tertinggi dalam AJK PAS PUSAT. Tetapi BELIAU DINAFIKAN HAK UNTUK menjadi PESURUHJAYA PAS PERAK OLEH PRESIDEN PAS manakala HASAN ALI walaupun dapat undi yang rendah dalam AJK PAS PUSAT beliau dilantik menjadi PESURUHJAYA PAS SELANGOR.

    Nizar kini dilantik sebagai Pengerusi PAKATAN RAKYAT Perak atas desakan DAP bukan daripada permintaan PAS mahupun KEADILAN. Ini memperlihatkan DAP terlalu sayangkan Nizar.

    Sebelum Nizar menggantikan ANWAR IBRAHIM, Nizar perlu berusaha keras menyingkirkan HADI AWANG, NASA MAT ISA dan HASAN TANTAWI yang kini menjadi liabiliti TERHADAP perjuangan PAS dan ISLAM.

    Sekiranya NIZAR berjaya menyingkirkan HADI, NASA MAT ISA dan NASA TANTAWI. Insya Allah, aku dengan penuh berbesar hati menyokong penuh NIZAR sebagai pengganti ANWAR IBRAHIM.

    ReplyDelete

Kazim belasah Manjongmari..

Iklan Manjungmari