boikot

boikot

Segarkan ingatan anda...

Segarkan ingatan anda...

Friday, October 3, 2014

Jom kita semua lawan kenaikan harga pterol ?

Idea atau cadangan ni memang lama dah,, tetapi belum dipraktikkan oleh semua penggunaan kenderaan berenjin, aku sendiri dah lebih 20 tahun tak beli minyak ni.. Lantaklah, nak kata patriotik atau pun tidak,, 





Tolong baca sampai habis*.buah fikiran yg sangat baik*.mari kita renung
dan fikir fikirkan*kemudian kita lakukan.


Idea daripada orang-orang yang kerja kat PETRONAS - price control

Idea yang sangat menarik? Tapi adakah ianya berkesan?
Nampaknya menjelang tahun depan harga petrol akan menghampiri RM 3.00.
Mahu supaya harga petrol turun? Kita perlukan satu tindakan bijak dan
bersepadu.

Philip Hollsworth menawarkan idea bagus ini. Ianya LEBIH BERKESAN
berbanding kempen jangan beli petrol pada hari tertentu' yang
dilakukan pada April atau Mei lalu. Syarikat minyak hanya akan
mentertawakan seba b merekatahu dengan tidak membeli petrol, kita akan
menyusahkan diri sendiri. Ia lebih menyusahkan pengguna sendiri
berbanding penjual.

Tapi, tak kiralah dari siapa idea ini yang mencadangkan pelan yang
benar-benar berkesan.Sila teruskan membaca dan ambillah bahagian
dalam rancangan ini.

Mengikut kenyataan dari negara-negara pengeluar minyak anggota OPEC
harga seliter petrol adalah semurah 89 hingga 95 sen sahaja. Tetapi
syarikat-syarikat pembekal minyaklah yang mengaut keuntungan besar
dari situasi sekarang ini.
Kita sebagai pengguna perlukan tindakan agresif untuk 'mengajar'
mereka bahawa PEMBELI juga ada kuasa untuk yang mengawal harga, bukan
penjual sahaja.

Dengan harga petrol yang naik begitu tinggi sekarang ini, kita
pengguna perlu bertindak segera. Satu cara yang disarankan untuk
menurunkan harga petrol ialah dengan memberikan tamparan 'market
leader' industri berkenaan, iaitu dengan tidak membeli petrol dari
penjual tertentu. Ini dapat kita lakukan tanpa menyusahkan diri kita
sendiri.
Ideanya begini :-

Untuk sepanjang tahun ini, JANGAN beli petrol dari PETRONAS

Syarikat gergasi inilah yang sebenarnya mengawal harga runcit
petrol dan mengaut keuntungan untuk diri mereka sendiri.
Jika mereka tidak merasa penjualan petrol mereka menurun secara
tiba-tiba sedangkan pesaing mereka akan terus maju, mereka akan mula
menurunkan harga. Dan jika mereka berbuat demikian yang lain akan
turut serta. Tetapi, untuk kaedah ini memberi kesan, kita kena
memberitahu berjuta pembeli PETRONAS

Ia sangat mudah dilakukan. Saya akan terangkan disini caranya:-
Saya menghantar mesej ini kepada ramai orang.Jika setiap kita
menghantar kepada sekurang2nya 10 orang atau lebih (30 x 10 = 300)?
Dan 300 orang ini hantar kepada sekurang2nya 10 orang atau lebih (300
x 10 = 3,000)? dan seterusnya. Sebaik mesej ini sampai kepada generasi
penerima yang ke 6, ia sebenarnya telah disebarkan kepada lebih TIGA
JUTA pengguna petrol. Sekali lagi, apa yang perlu anda lakukan ialah :
1) Menghantar mesej ini kepada 10 orang atau lebih, itu saja.
2) Berhenti dengan serta merta membeli petrol dari PETRONAS
Itu sahaja.....
Berapa lama ia akan berlaku? Jika setiap kita menghantar email kepada
10 orang dalam satu hari, semua 3 JUTA orang akan dapat dihubungi
dalam masa 8 hari sahaja.

Saya cabar anda, jangan sangka anda tiada kuasa, bertindak secara
bersama. Ia pasti akan membuahkan hasil.
Jika anda terima sar ana n ini, sila sebarkan email ini.
TOLONG KEKALKAN KOMITMEN ANDA SEHINGGA MEREKA TURUNKAN HARGA DALAM
LINGKUNGAN 80 SEN SELITER.
Mudah saja, anda cuma perlu....... ......

1. Forwardkan email ini kepada kawan-kawan dan kenalan,
2. Beli petrol dari SHELL ,k ESSO sahaja .....jauhi diri anda
dari stesyen petrol PETRONAS

kalau McD umat islam boleh ramai-ramai pakat mogok, mari kita cuba pada stesyen minyak petronas, tengok apa akan jadi ... Cuba dulu.... Tak kiralah anda orang umno atau parti pembangkang,, kalau sanggup bayar minyak yang bakal akan naik lagi tak apa lah...





15 comments:

  1. nii seropa kita boikot din ayam

    ReplyDelete
  2. mm dlu buat bru aku ikut....mm bca le laporan minyak dunia sekrg ni naik ke turun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang tulis blog..dia pon nak tulis blog jugak..then ajak org boikot..xder justifikasi langsung..xbuat homework..telan bulat2 apa org luar tulis..dia ingat situasi negara ni serupa dgn penulis artikel diatas...

      Patut pon ustaz kazim ckp bodoh ..mmg bodon iye pon penulis blog ni

      Delete
    2. kalo lu org bertanggung jawab..publish ler apa yg aku tulis smlm..ajak org boikot pastu xberani publish org punya pendapat..xder integrity sebagai penulis ke? tutup jelah blog lu ni kalo xdpt terima pendapat org lain..jgn dok syok sendiri je tulis blog..
      Orang lain bangkang jugak kerajaan tapi untuk memboikot syarikat milik negara..itu idea yg sangat bodoh..lu ingat petronas ni berkhidmat untuk kerajaan BN je ker..kalo PR memerintah..petronas akan tutup yer..akal letak mana

      Delete
  3. idea yang bagus...sebenarnya perkara ini pernah juga difikirkan pada suatu masa tidak lama dahulu....OK..AYUH!.. KITA BERTINDAK MENGAJAR KERA-JAAN BN SECARA BERSEPADU

    ReplyDelete
  4. Najib BUAT GIMIIIIK.....! Tunggu lah dia turun kan harga minyak tak lama lagi. NAJIB Tukar jadi Hero pulaK....pui...pui..pui..!

    banyak sangat gimik dia......! Jangan Terpengaruh lah....Naik kejap saje tu. dia tau harga minyak DUNIA turun. Kalau harga minyak dunia naik dan Najib naik kan harga minyak, yg itu dia memang dalam keadaan terdesak. Tapi yang ini dah dalam rancangan Najib mengambil kesempat untuk menaikkan namanya kembali setelah TUN belasah Najib taraf maksimum. Piirah lah mabuk...boleh baca taktik bodoh ni.

    ReplyDelete
  5. Saya memang tak pakai minyak PETRONAS

    ReplyDelete
  6. sy pun tak guna minyak petronas

    ReplyDelete
  7. Aku dh 8 thn x jengah stesen minyak petronas. Dulu bangga dgn petronas tp skrg aku menyampah dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalo rasa menyampah..xyah isi kat Petronas..petronas xpaksa pon ko isi kt stesen dia .isi je kat stesen milik yahudi tu..dan xpayah ko menempel nak guna kemudahan yg petronas sediakan untuk rakyat malaysia..baru adil

      Delete
  8. http://2.bp.blogspot.com/-JXyxyYiZnb8/VC_gZQ1jzVI/AAAAAAAACiw/W0KzrQGfIPI/s1600/polis.png

    https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t34.0-12/10723657_10152678416513592_941942068_n.jpg?oh=e2400f36fe83aec0836dffa35a6a3a21&oe=543223D4&__gda__=1412510560_9bd1e832b7b04682e7c1f87ead001411

    ReplyDelete
  9. Idea atau cadangan ni memang lama dah,, tetapi belum dipraktikkan oleh semua penggunaan kenderaan berenjin, aku sendiri dah lebih 20 tahun tak beli minyak ni.. Lantaklah, nak kata patriotik atau pun tidak,,

    Patut pon Ustaz Kazim ckp kau bodoh..mmg kau ni bodoh pon..ko tau tak arikel ni ditulis di US. kalo nak tau, situasi kat US xsama dgn kita..len kali buat ler homework..jangan duk telan bulat-bulat jer..org ckp bodoh..marah plak kang..pastu ajak org boikot syarikat milik negara..otak letak mana?
    kalo dah boikot petronas..syarikat luar ler untung bodoh..pendapatn & ekonomi negara yg terjejas..bila kerajaan kurang sumber kewangan..kat mana lagi diorang nak ambik kalo bukan dari poket rakyat..ingat dari poket kau sorang jer ke..
    Kat Malaysia, harga bahan api dikawal oleh kerajaan lah bodoh..bila pulak company yg tetapkan harga..kalo supply n demand masih sama harga nak turun camna..cuma syarikat luar yg akan kaya raya sbb memboikot petronas..itu pon xleh nak pikir ke
    Ajak org boikot..pastu kalo ekonomi negara terjejas..ko nak bertanggungjawab ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahwahwah..anon totok UMNO datang membela PETRONAS nampak.. spesis dalam tempurung kepala penuh dgn taik mampat.. dah xder lagi sel2 berpikir boleh bersambung.. entah2 satu badan dan tulang pun dari taik jugak..

      Lantak la ekonomi negara nak lingkup ker.. apa aku pedulik? Ekonomi negara bukan bantu poket aku pun..Yg penting cuba dulu daripada melalak taik penuh tempurung kepala..

      Boikot PETRONAS adalah terbaik sbb PETRONASlah yg mengkepalabutuhkan kita.. Yahudi kira ok lagi, xkacau kita.. cuma kacau Palestine saja..

      Delete
  10. ide yang bagus...

    tapi menurut pengalaman malaysia...

    stesen minyak deypa rugi tak dapat juai petrol deypa tetap tak peturun harga...

    susah-susah sangat deypa juai teruih bisnes juai petrol tu...

    masa tu nanti, siapa yang rugi?

    yang dah tentu bukan deypa!

    ReplyDelete
  11. Kerajaan yang tentukan harga minyak yg perlu dijual, bukan sesebuah company :) do your homework okayy

    ReplyDelete

Kazim belasah Manjongmari..

Iklan Manjungmari