boikot

boikot

Segarkan ingatan anda...

Segarkan ingatan anda...

Wednesday, January 22, 2014

SMS dari Laksma (B) Haji Imran Ahli Parlimen Lumut kepada anggota TLDM.

Tiga hari sudah, aku terima SMS dari Ahli Parlimen Lumut, minta maaf la tuan Haji,, sekarang ni kalut sikit,,, tak sempat nak take action,,, jadi bila dah masa kelapangan, jadi aku paparkan ...


Pada pagi hari kejadian aku dah dapat maklumat tu,,, tapi apa yang aku nak kisahkan,,, banyak kisah lain yang lebih priority terutama kejahatan umno yang perlu aku ketengahkan..



Apapun mungkin Hj Imran perlukan komen dan maklumat dari warga TLDM untuk dia bawa ke sidang parlimen yang akan datang,, biar diperbincangkan dalam parlimen..

Jadi aku persilakan adik-adik dari warga TLDM memberikan apa saja komen mengenai kejadian tersebut... 

Hairan juga aku, kenapa ya,, sejak PTL yang duk ada sekarang ni,,, bermula dari KD Inderapura terbakar, kemudian lepas KD Pari tenggelam, kini KD Jebat pula,,, adui... 


58 comments:

  1. Bhai MM...

    Pergh... biar betul... Gua ader nostalgia la ngan KD Jebat nih.... pernah menumpang dulu.... Aiyo....

    ReplyDelete
  2. PTL ni memang sial.. Sejak dia jadi PTL macam-macam bala yang turun... tak henti-henti. Kalau dihitung bala yang turun mengatasi insiden yg berlaku jika di campurkan semua PTL yang lepas-lepas semua. Aku rasa bala ni semua turun sebab Aziz Jaafar ni dah berlagak megalahkan tuhan. Anggota silap sikit aje diberhentikan, tak leh menyambung, kena buang dan sebagainya. Hinggakan terlibat dalam kemalangan jalan raya pun adalah merupakan satu jenayah dlm TLDM sehingga tak boleh menyambung perkhidmatan... Bala PTL ni juga kerana dia membela seekor anak jin kepala botak yang memang kepakarannya menganiayai anggota bawahan. Pengetahuan dan pengalaman tak sebanyak mana pun.. tapi berlagak terror.. hanya kerana dia dijaga PTL. Rasuahnya tak yah ceritalah... satu TLDM tahu. sampaikan dengar kabar nak pakai pangkat Laksma pun CN kena bersihkan nama dari senarai SPRM... begitulah keadaan di malaysia Bolehland.. selagi mana kangkung-kangkung yang berkuasa maka kangkun jugalah yang diletakkan jadi pemimpin disegenap lapisan dan organisasi... akhirnya hancur negara...

    Sebenarnya MM KD JEBAT bukan hanya bergesel tapi berlanggar dgn kapal dagang... kerosakkannya boleh tahan juga. nanti aku pass pic kat hang hang buh bagi semua org tgk... keluar suratkhabar memanglah bergesel. TLDM memang pakar dalam memutarbelitkan fakta... Kalau tak silap aku dulu KD JEBAT ini dahulu antara 4 buah kapal yang PTL hantar bomoh chot utk buat protection kononnya.. Inilah bala nya bila manusia tak percayakan dgn tuhan.. dan lebih percayakan bomoh. Bala datang satu demi satu... malu bila kapal tercanggih dlm TLDM terlibat dlm pelanggaran seperti ini dan lebih memalukan bila TLDM sendiri tak dpt kenal pasti kapal yang terlibat dlm pelanggaran. Kalau dah sampai bercium pun tak leh nak kenal dan kesan siapa yang mencium macam manalah nak mengenali musuh dalam pertempuran.... malu aku malu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. BISNES KOPI APA MACAM? BYK UNTUNG KE?

      Delete
    2. PTL pakai bomoh jaga kapal???

      Delete
    3. Mana bala x dtg..tu blm lagi yg kapal msk jeti,kontraktor blanje peg2 atasan makan..dh kenyang mkn,bergendang plk dgn betina kat club..bini kat umah punyalah bdoa utk suami..suami plk seronok bmaksiat!!depan bini pijak semut x mampos!bersakan suami enjoy sbb kontraktor dok byr..bala yg sdiri buat pon dh cukup Allah tu nak bg balasan..maksiat dgn tentera mmg x dpt dipisahkan!

      Delete
  3. Memang tak menghairankan kerana TLDM sekarang amat bagus dalam sukan... tapi tahap profesional dah masuk longkang... pegawai yang bagus-bagus dah ramai yang tinggalkan perkhidmatan angkara sikap dendam PTL dan adik bongsu dia Anak JIN.. Apalah nak jadi dengan TLDM ni.. jual kopi lagi bagus.....

    ReplyDelete
  4. Harap YB HJ IMRAN leh dedahkan banyak lagi kepincangan dalam TLDM... Kes bunuh warga terumbu belum didedahkan dan diangkat ke parlimen. Kenapa TLDM tak mendedahkan hasil siasatan dan apa yg sebenarnya berlaku sampai hari ini..

    Satu lagi kes yang perlu didedahkan dan dibongkar habis-habisan ialah tentang pembinaan dua biji kapal latihan oleh NGV Tech yang mener\lan hampir 1 billion duit rakyat. Dah le harganya tak setimpal dengan keupayaan malahan hanya satu kapal yang dpt disiapkan 70 peratus.. yang sebijik lagi hanya ada body dalam kosong.. tawaran dahulu secra runding terus. kerajaan dah bayar 90 peratus dari kos pembiayaan projek. Kapal tak siap sehingga terpaksa retender.. ini satu amalam rasuah berleluasa melibatkan kepimpinan TDLM yang perlu diselongkar habis-habisan. duit rakyat habis disonglap oleh rakan taulan mereka ini... siasat jangan tak siasat.. YB Imran dedahkan agar perkara sebegini dan salahguna kuasa tak berleluasa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak tahu sangat sangat... cer citer....

      Delete
    2. Bongkar habis2an... ini rompakan disiang hari...

      Delete
  5. PTL PTL macam2 hal kau ni.. jual kopi.. makan rasuah.. menganiayai org bawahan.. masih tak sedar diri lepas satu baal kesatu bala.. hari ni dalam sidamg video tldm ditekankan tentang rupa paras anggota dan pegawai yang kononnya not in shape.. haha.. macamlah dia tu in shape sangat.. padahal jalan pun dah bertongkat, perut membususng solat pun dah duk atas kerusi... dan nak ingatkan semua anggota TLDM supaya jimat cermat sedangkan dia sendiri boros sakan membelanjakan duit rakyat.. tgk shj keadaan tldm hari ni. berpa banyak jawatan baru pangkat tinggi yg diwujudakan walau takde keperluan sebenar. hanya mengabiskan duit rakyat.. kerajaan terpaksa menanggung kos yg tinggi dan selepas bersara pun pencen mereka amat tinggi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. makin lama makin hampeh.. makin kangkung..... panglima kangkung cicah kopi.. kah kah kah...

      Delete
  6. http://manjongmari.blogspot.com/2013/11/pegawai-wanita-tldm-masuk-ratu-rania.html

    ReplyDelete
  7. Ketenteraan adalah PERNIAGAAN...kahkahkah

    ReplyDelete
  8. http://www.negarakita.com/Post-821053-Apakah+benar+ini+gambar+PTL+,+mohon+pencerahan...

    ReplyDelete
  9. http://manjongmari.blogspot.com/2013/07/apakah-benar-ini-gambar-ptl-mohon.html

    ReplyDelete
  10. http://manjongmari.blogspot.com/search/label/kapal%20TLDM%20tenggelam

    ReplyDelete
  11. http://manjongmari.blogspot.com/2012/02/subhanallah-lihat-sendiri-ribuan.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. TLDM pakai bomoh?????? lucu ni...

      Delete
  12. http://manjongmari.blogspot.com/2012/03/anggota-tldm-ditahan-ketika-ikuti.html

    ReplyDelete
  13. http://manjongmari.blogspot.com/2013/12/anggota-tldm-meninggal-dunia-akibat.html

    ReplyDelete
  14. http://manjongmari.blogspot.com/2012/02/komen-pembaca-khas-buat-panglima.html

    ReplyDelete
  15. http://manjongmari.blogspot.com/2013/10/ni-ucapan-menteri-umno-ka-atau-wak-jawa.html

    ReplyDelete
  16. http://manjongmari.blogspot.com/2012/03/isu-pencen-angkatan-tentera-mana-janji.html

    ReplyDelete
  17. Ini rupanya kapal latihan yg gagal disiapkan kontraktor runding terus... minta YB Hj Imran dan Rafizi korek tentang hal ini.....

    http://manjongmari.blogspot.com/2012/12/komen-komen-pembaca-terhadap-ds-rosmah.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. maruah dan integriti tergadai...

      Delete
  18. Semua ni hanya berlaku zaman ajis jaafar.. bintang filem terhandal...

    http://manjongmari.blogspot.com/2011/08/lagi-kisah-anggota-tldm-bernasib-malang.html

    ReplyDelete
  19. satu lagi...
    http://manjongmari.blogspot.com/2011/06/negara-kebajikan-versi-umno-nasib.html

    ReplyDelete
  20. http://manjongmari.blogspot.com/2012/02/komen-pembaca-khas-buat-panglima.html

    ReplyDelete
  21. Huyoooo banyaknya is, skandal dan masalah dalam TLDM ni.. aku search airforce dan army takde lak camni.. adakah anggota tldm yg teruk atau pemimpin yang kangkung.. cuba cuba fikirkan...

    ReplyDelete
  22. Satu lagi projek TLDM yg perlu didedahkan YB HJ IMRAN ialah program SLEP KD KASTURI dan KD LEKIR yg byk menelan belanja berbillion rgt duit rakyat... adakah berbaloi satu lagi tender secara runding terus yang menelan berbilion rgt dan mengayakan Mr Thales ini. YB Hj Imran masih dlam TLDM semasa projek ini bermula dan sehingga dah jadi MP pun masih belum selesai.. Bagaimana pula dgn projek penambahbaikan sistem penyapu periuk api yg juga menelan beratus juta rgt tapi tidak meletakkan kapal pada tahap yg sepatutnya.. semua ini perlu dibawa ke parlimen kerana ianya melibatkan keselamatan negara... memang sepatutnya tidak didedahkan di blog. tapi apa pilihan yg ada.. hari demi hari kemusnahan dan kerosakan ini terus dilakukan.. dan duit rakyat dihabiskan begitu shj bagi mengayakan pihak2 tertentu.. .. rakyat juga nak tahu berapa kos pemulihan KD PARI yg tenggelam dan KD Mutiara yang terbakar teruk? bila kapal ini yg dah hampir 4 thn di limbungan akan keluar dan beroperasi? . Siapakah Panglima yang dipertanggungjawabkan atas segala kemusnahan dan pembaziran duit rakyat ini. Jgnlah hanya pandai mengkambinghitamkan Pegawai Memerintah dan anggota bawahan sahaja. Panglima2 mempunyai tanggungjawab yg cukup besar dan amanah terhadap pembayar cukai. Berapa Panglima yang telah di court martial kan selama ini atas semua kemusnahan ini. Bagaimana mutu latihan dan senggaraan dlm TLDM skrg. Agak pelik bila terlalu byk kapal TLDM yg musnah dan hancur akibat ketidakcekapan warganya. Siapa yg mebentuk arahtuju warga TLDM ini dan adakah ini kemungkinan akibat dari terlalu menfokuskan kepada kejayaan sukan dan benda-benda lain yang bukan tugas teras, membuang masa dan laro. Tidakah PTL merasa malu dgn semua kejadiaan ini. Setelah 6 tahun menjadi PTL masih tak dapat menentukan arah tuju yg betul ke.. macam2 rungutan didengar dr warga TLDM yg rata2 tidak berpuashati dgn kepimpinan beliau... Sebelum lebih byk kerosakan dan kemusnahan berlaku dan lebih ramai pegawai2 yang berkaliber tapi berani meninggalkan perkhidmatan PTL wajar berundur.. Demi kesejahteraan dan kepentingan TLDM yg sepatutnya mengatasi kepentingan beliau sendiri...Dimana logiknya bila terlalu byk insiden melibatkan aset TLDM berbanding TUDM.. Rasanya risiko pesawat TUDM jauh lebih tinggi dr kapal.. Selamatkan TLDM....

    ReplyDelete
  23. Aku copy paste baliklah dari http yg aku like sgt ni..

    Manjung Mari, Jgn la http://manjongmari.blogspot.com/2013/12/anggota-tldm-meninggal-dunia-

    Manjung Mari, Jgn la akibat ganggu kerja Navy…..fahamilah tugas kami. Tau tak kami navy Msia adalah antara tentera laut yg paling sibuk di dunia…….…macam2 terbeban di bahu kami. Demi memperkasakan pertahanan negara kami tak ada masa nak layan celoteh you tu. Kalau tak percaya cubalah mai jenguk kami di pangkalan ni atau di MTL. Kalau tak sudi, rajin2 silau ke portal kami; http://www.navy.mil.my/ , barulah saudara sedar bertapa sibuknya kami dlm TLDM ni. Imej navy perlu dijaga beb. Tak kisahlah kalau kapal tak operational, sistem persenjataan hampeeh, meriam, misil takleh tembak…...itu rakyat tak tahu, boleh disorok…standard boleh diadjust dan dimanupulasi sana sini. Tiang gol boleh diubah ubah mengikut standard mana yg nak digunapakai. Setakat nak tunjuk armada TLDM bertaraf world class, itu kerja senang. Semua bisa dipersembahkan dgn cantik molek & looks good on power point presentation. Civilian authority, lebih2 lg rakyat marhein bukan tahu semua ni. Yg penting navy perlu juara dlm sukan, menang anugerah inovasi dan nampak gah dari aspek cermonial. Itulah core business dan kesibukan kami skrg. Yg hebat dlm sukan perlu ditatang bagai minyak yg penuh….tidak boleh diganggu, tak boleh dihantar ke laut. Dgn syok sendirinya anugerah inovasi yg dimenangi kami diwawarkan ke antaro dunia sebagai bukti bertapa hebatnya TLDM. Bila mana menang sukan, menang anugerah inovasi....telah dianggap KPI tercapai. Job consider well done. Maka hilanglah murka panglima kami. Tak kena marah lagi.....hati kami pun senang. Kegagalan kontraktor NGV Tech (sekadar menyebut satu contoh kes; http://www.youtube.com/watch?v=uad94JzRrLY / http://www.youtube.com/watch?v=qZx5Wp-L9V4 ) membekalkan kapal latihannya, Gagah Samudera & Teguh Samudera mengikut jadual masa yang ditetapkan tak jadi hal. Itu bukan masalah kpd navy. Navy sikit pun tak kecik hati dan sikit pun tak pandang itu sebagai isu kritikal. Yg buat navy murka bilamana NGV Tech tidak lagi sudi menjadi sponsor kpd acara berprestij golf berNAGA. Tak kisahlah walaupun wang rakyat hampir RM1 Billion dicurahkan utk projek DIRECT NEGO dua buah kapal tu. After all, itu bukan duit mak bapa kami punya. Training ship can wait. Its deliverable can be compromised but not Golf. Hehe cakap2 pasal training ship ni…….…berpatutan ke price of typical training ship (di mana saya beranggapan tidak la sgt dilengkapi dgn sistem persenjataan canggih) boleh mencecah hampir setengah Billion sebuah? Sebagai perbandingan kami terbaca tentang pembelian OPV New Zealand navy yg didedahkan oleh YB Tony Phua 2 thn lalu. Rujuk; http://tonypua.blogspot.com/2011/02/rm6-billion-for-6-offshore-patrol.html
    “A cursory check on the prices of OPVs revealed a wide range in prices per ship. The Royal New Zealand Navy (RNZN) took delivery of its 85-metres 1,500 tonnes OPVs from world-renown global defence and security company, BAE Systems last year at the cost of NZ$90 million each or approximately RM210 million. The OPVs were built for maritime counter-terrorism, surveillance and reconnaissance, surface contact detection, apprehension and escort of vessels as well as maritime search And rescue (SAR).”
    Apakah kelengkapan, keupyaan KD Gagah & Teguh Samudera buatan Bolehland lebih gagah & teguh berbanding OPV RNZN? Hmmm….smelling something fishy. Malaysia Boleh!!!!

    Reply
    Replies

    joli rogerDecember 11, 2013 at 11:41 PM
    Nak like sgtx...MM...mana butang like?


    AnonymousDecember 12, 2013 at 12:14 PM
    Tuan punya NGV Tech, Master (Dato//?) Zulkifli, kawan akrab Panglima Tentera Laut Malaysia @ Toke Kopi tu belagak macam terror buat bisnes. Tapi Syarikat dah muflis. Tak percaya boleh periksa dengan SSM. NGV Tech ni "under receivership'. Hutang dengan Mayban berbillion-bilion tak mampu bayar. Tu pun Toke Kopi dan kerajaan BN nak bagi dia projek kapal lagi kat dia. mampuslah rakyat.

    ReplyDelete
  24. Tu la sik sibuk bersukan dan berpoco2 aje.. dimana2 dalam tldm itu yg penting.. poco2 dan sukan.... tak abis2... huhhhh... penat dan tenat....

    ReplyDelete
  25. kalo Jebat bergesel alamatnye naik le rege kopi chap PTL.. yg turun cume rege kangkung laut aje le.. keh keh keh...

    ReplyDelete
  26. Bukan aku nak kata tetapi terpaksa kata, seteruk oang puteh dia jaga harta rakyat, tapi apabila ong melayu habis lingkup duit raayat, melayu melayu apakah kamu tak takut guan harta raayat yang diamanahkan kamu tidak jaga dengan baik tunggulah masa nya akan tiba. tak kira lupa sapa orang besar orang kecik orang kaya orang susah dapat lah akibatnya marilah kita sama bertaubat. Janganlah kamu lupa diri.

    ReplyDelete
  27. Tak penah dengar masalah dlm TLDM sampai camni. Dulu ada dengar dlm TUDM jual enjin jet yg berharga juta2 , dan dapat tangkap annek mamak 2ekor... rupanya dlm tldm pun ada . Patut le sultan sulu n geng senang bolos. Yg kapal selam tu tak de cerita ke. Ni pun rakyat nak tau juge. Kejatuhan sesuatu kuasa itu kerana org yg diberi amanah telah merosakkannya dan rasuah menjadi2. "Ya Allah selamatkan malaysia yg ku cintai"...Aamin.

    ReplyDelete
  28. Tak kan Manjung mari kecut kot nak kuarkan statement gua smalam pasal gua dah tahu IP sapa yg komen. Gua bukan nak ugut lu bhai..tapi lu kena ingat sapa lu, sapa bini lu dan sapa anak-anak lu pon gua kenal..lu jangan nak buat onar sangat..gua cakap yg benar..gua anggap lu tak dak teloq bhaii..lu nak gua publish semula ke gambar rumah lu..gambar kete lu..motor lu dan gambar lu dok kerja dalam dockyard..kalau lu nak lu cakap je...sbb gua tengok lu dah semakin buat hal..kita buat apa pon berbatas bhai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meminjam kata-kata Comey Maharaja Lawak... "lu apa citer bro... ", lu marah sgt apa pasal bro.. lu ni cn ke? atau anak jin? atau kontraktor-kontraktor yang dah kenyang kaut keuntungan dgn merasuah... lu nak marah-marah manjung mari tak tentu pasal apa hal... manjung mari post benda betul apa ada masalah.. ini macam punya berita tarak kuar itu utusan meloya, berita harian dan tv tiga suku ooo.. kat sini terang-terang ada sms dari YB Hj Imran.. apasal lu marah sama manjung mari..di tarak salah lol.. manjung mari hanya laporkan sahaja penuhi permintaan Hj Imran... kalau lu org CN suruh dia jawab semua isu sini dekat parlimen lah bro... bukan marah-marah kat sini...lu nerapa duit itu cn sama anak jin sudah bayar.. itu navy ingat ini dua beranak punya navy ka... haiya.. manyak cilakak.. manyak sangat isu ini manjung sudah pos... kalau tarak betul apasal tarak tindakan... lu jgn mau kasi org takut la.. gua juga tahu lu saper.. lu punya IP pun gua sudah detect... kah kah kah... lu langsi lu mati...

      Delete
    2. Bhai, bhai... ayat lu macam ayat Wak Juragan ja... apa la,,, tak boleh jawab isu,, nak main ugut -ugut pulak... ni budaya umnu kangkung ni..

      Delete
    3. bhai lu nk marah kt mm pasal apa bhai...klu x btl lu pg la buat report polis...bg gua mm la ada teloq...yg x ada teloq lu sbb siap ugut mm takut dedahkan lg perkara2 yg x btl...klu lu ada teloq...lu dedah la siapa lu....pasal apa pulak nk dedahkan pasal mm...

      Delete
    4. Aku tak pasti , mamat ni mabuk daun ketum atau mabuk arak,,, demi Allah, Wallahi, aku tak ada terima pun komen seperti yang dinyatakan., tu,, kalau rasa nak dedah hal aku silakan,, selama ini pun dah ramai blogger pencacai umno yang dedah, blog Taipingmali, blog Anakkampung, dedah,,, apa yang mereka boleh ceritakan,,, sekadar cerita rekaan semasa aku dalam tentera,,, aku masih ada bukti , aku ada buku merah, ada surat pengakuan PM,,, sebagai bukti.. apa kesalahan yang aku lakukan, apa aku nak risau dan takut,
      Sebagai umat Islam, sesama kita nantikan pembalasan dari Allah dimahkamah Rabbul Jallil nanti, Insya Allah, siapa yang benar atau sebaliknya tak ada sesiapa pun boleh nak pertikaikan lagi,, Aku yakin, ketentuan Allah adalah yang paling adli..
      Yang aku takut ialah pendedahan dari Allah S.W.T Moga-moga Allah sentiasa memberi petunjuk kepada aku hamba yang lemah ini.. Wallah Huaklam,,

      Delete
    5. Tok sah belakun la mm. Orang kenai sangat hang macamana dalam navy. Fail peribadi hang tebal kalahkan fail induk yang nak tutup. Macam macam rekod pembelit hang semua ada dalam tu. Betaubatlah jangan menabor fitnah lagi. Ingat mati sama. Harap janggut kambing hang saja macam alim tapi penabur fitnah yang dasyat buat dosa kering. Pi lah duduk masjid bnssb dan berzikirlah banyak banyak. Tak perlu jadi balaci orang politik yang ada kepentingan diri. Hang pun dah tua bertaubatlah segera semoga allah swt ampun dosa kering hang. Sedih tengok bekas navy macam ni kelakunya. Masa dalam navy songlap sana sini bila berhenti certa dia tu baguih. Poorah. Bertaubatlah sebelum terlambat. Buatlah amalan baik banyak banyak. Kata baru balik mekah. Betui ka... Orang balik mekah perangai camni. Pi mekah kat balik pulau kot? Nanti aku pi mekah nak doa depan kaabah agar hang diberi hidayah allah swt untuk sedar diri dan berubah kearah jadi umat islam yang baik baik.

      Delete
    6. Sekadar nak buat cerita .. silakan,,sikit sangat tu,, buatlah cerita apa pun, kalau yang bercerita tu tak berani nak kenali diri sendiri,, macam mana nak percaya,, sila kemuka bukti,, datang berjumpa aku,,, aku sedia terima apa yang ko kata...aku dah bersedia sekarang,, sebelum aku dipanggil bertemu Allah...
      Ha ha ha ,,Jazakallah Hu Khairan Kasira,, diatas kesuidian nak pi Mekah nak doa kat aku... Tolonglah doakn untuk aku,, agar ku lebih bertambah berani lagi bejuang menentang kemungkaran umno....
      Wassalam.

      Delete
    7. Anon 1149. Yg hang marah sgt kat mm ni apasal? hang ni anak jin tkt 16 ke atau suku sakatnya.. mungkin kut.. sebab tu hang kata hang ada fail mm. boleh akses fail mm. aku dah detect IP hang sah dari tkt 16.. hahaha... hang fikir lah logik sikit.. kalau manjung mari ada kes dalam navy dulu dan kes menimbun dalam fail kenapa tindakan tak diambil dan dia tak dihukum.. setahu aku navy ni kalau bab menghukum org bawahan memang amat hebat.. memang tak kasi peluang.. tak kasi can.. silap sikit buang.. silap sikit tak leh menyambung.. silap sikit masuk lokap. silap sikit cas.. silap sikit mahkamah tentera.. kalau yg buat tu org bawahan la.. berapa byk kes melibatkan pegawai bernilai jutaan rgt melibatkan pegawai senyap lagi.. aku masih ingat lagi dulu ada siasatan tentang penyelewengan di nsd thn 2010.. apa dah jadi dgn kes tu. pegawai kanan yg terlibat masih lagi dlm navy dan masih aktif bukan shj main golf tapi menguruskan gholf disetiap kejohanan berprestij navy.. org panggil dia king.. satu cara kononnya nak mempamerkan pemimpin navy tak beri peluang pada yg makan rasuah ialah mengambil tindkan keras terhadap org bawah terutamanya LLP.. jadi dapatlah cover line perasuah ikan jerung sebenar.. . peliklah kau kata mm ni fail tebal dgn rekod kesalahan tapi tidak diambil tindakan.. fikirlah logik sikit.. lagipun kalau mm kaki songlap tak yahlah dia susah payah kerja kat dockyard mcm hang kata.. kurang-kurang dia dah ada syarikat sendiri mcm byk pegawai2 navy yang berhenti serta merta leh buka syarikat besar dan jadi instant millionare.. lagipun tahap mm tu kalau nak songlap pun berapa sen lah sgt dibandingkan panglima2 bertahap satu bintang ke atas tu.. yang didedahkan disini oleh mm ialah apa yg berlaku sekarang.. aku rasa mm berjuang membetulkan navy walau dah bersara. aku salute org mcm mm yang berani ni. walau diugut dengan pelbagai ugutan tak pernah gentar... org2 mcm mm ni lah yang boleh diharap utk perbetulkan tldm dari luar sebab org dlm navy semua takder teloq... bhai jgn kata mm jadi balaci politik yg ada kepentingan sediri.. bhai tu sendiri tak sedar ke jadi balaci dan macai saper? cn atau anak jin? sehinggakan dah terlalu byk yg dibongkarkan mm dan disokong dgn maklumat dari warga tldm sendiri masih nak nafikan.. masih lagi nak membodek.. bodeklah kawan.. aku tau hang masih dalam navy.. org macam kau ni lah yg buat cn dan anak jin bermaharajalela dan buat navy tu macam mak bapak depa punya... shittttttt and shitttt...

      Delete
    8. Masa kes NSD tu aku berkhidmat di NSD. Memang betul ada kes melibatkan jutaan ringgit. Aoa yang berlaku selepas itu anak buah king yg dikambinghitamkan dan whisle blower disenaraihitam tak boleh sambung perkhidmatan... King masih bermaharajalela.. sampai skrg aku tak lupa kes ini kerana sakit hati aku perasuah terlepas org lain jadi mangsa.. di dunia bolehlah kerana dilindungi bapak perasuah dan perompak.. di akhirat nanti siapa nak lindungi... fikir2lah.

      Delete
    9. Anon 0941 dan 1149, Naper senyap.. terperangkap yer sebab kau memang budak tingkat 16... kah kah. kah..

      Delete
    10. MELUAT GILE BILA AKU BACA NAVY BZ!!BZ BERMAKSIAT ADALAH..TIME KEJE GI RMH URUT CARI BETINA..BINI KAT RMH TANGGUNG PENYAKIT!!KAPAL MASUK MANA2 JETI,KONTRAKTOR DH TUNGGU NAK BWK PEG ATASAN PERGI MAKAN..DH KENYANG MKN,BERGENDANG PLK DGN BETINA!!BZ BERMAKSIAT ADALAH...

      Delete
  29. Banyak sial punya PTL.. Bila mau berhenti.. tarak cukup kaya ka.. macam2 hal sudah bikin.. songlap sana sini lagi jual kopi masih tarak cukupkah.. puighhhhhh

    ReplyDelete
  30. YB Hj imran kena bawa semua ni ke parlimen. Dah minta maklumat ramai yg dah diberi. Jadilah MP yg berani dan bertanggungjawab macam YB Rafizi... jgn takut menegakkan kebenaran.. itu amanah besar tu YB.. Itu harapan kami warga bawahan TLDM.. Siapa lagi nak perjuangkan nasib kami kalau bukan YB.. Harap tak menghampakan.. kita semua tunggu sidang parlimen akan dtg.. YB dah byk perkara perlu dibangkitkan demi negara yg kita semua cintai ini. Bongkar jgn tak bongkar.. Kami doakan YB diberi kekuatan itu. Amin..

    ReplyDelete
  31. YB Hj Imran,
    The ball is in your court. Take the challenge !! Show that your have the courage.

    ReplyDelete
  32. YB Hj Imran, byk isu telah dibongkar oleh mm. betul atau tidak perlu diketahui rakyat. maka tugas YB lah sekarang membawa semua aduan disini ke parlimen dan mendapatkan penjelasan. jgn YB berasa takut. jgn berasa gundah. Memang itu tugas YB. Membongkar kegiatan perompak duit rakyat. Kalau takut nak bongkar pindah saja jadi kpd UMNO. Dan pertahankan perompak seperti yg lazim mereka lakukan. Ini amanah YB. Setakat ini tak nampak lagi YB mainkan peranan yg signifikan utk bongkar segala perompakan, salahguna kuasa dan perosak negara ini. Keselamatan negara tak boleh berada di tgn perompak dan penyamun. Selagi mereka berkuasa dan tiada siapa yg berjuang menegur atau membetulkannya selagi itulah mereka akan bermaharajalela.. enough is enough.. Jgn biarkan ini terus berlaku. Ini tanggungjawab YB.. Ini jihad YB.. jgn hampakan pengundi dan penyokong YB. Jgn sia2kan usaha gigih mm yg tak pernah gentar dan takut walau diugut. The call is on you now... YB patut l;ebih ebrani dari mm... BUKTIKAN!!!!!

    ReplyDelete
  33. Komen yang susah Manjung Mari nak keluarkan...aku nak tunggu tengok je..keluar tak keluar..

    Aloo Bhai MM..sah-sah kau ngan gerombolan kau sama bingai. Nampak sangat korang suka main teka-teki dok hingaq kata aku budak tingkat 16 lah tingkat 20 lah..Silap banyak Bhai. Aku tak dak kena mengena dengan depa wehh. Sapa kat tingkat 16 pon aku tak kenal. Korang memang bangsa suka tabur fitnah camtulah jadinya. Gua tak dak TELOQ??? Silap tu Bhai..silap banyak la. Lu MM kalau lah lu ada akal yg bijak, lu sepatutnya tahu apa maksud gua bila gua katakan

    "Gua bukan nak ugut lu bhai..tapi lu kena ingat sapa lu, sapa bini lu dan sapa anak-anak lu pon gua kenal..lu jangan nak buat onar sangat..gua cakap yg benar..gua anggap lu tak dak teloq bhaii..lu nak gua publish semula ke gambar rumah lu..gambar kete lu..motor lu dan gambar lu dok kerja dalam dockyard..kalau lu nak lu cakap je...sbb gua tengok lu dah semakin buat hal..kita buat apa pon berbatas bhai.."

    Gua nak bagitahu lu bahawa gua kenal sangat dengan lu sedari awal masok navy sampai la ni. Dengan orang lain lu boleh kelentong la. Gua fedup dengan lu MM dah lama dah. Lu nak perjuangkan NAVY konon. Gua nak lu jawab soalan gua..backup dengan sokongan kawan-kawan lu..Sejak dari lu masok navy dulu..berapa kali lu naik kapal..jawapannya TAK PERNAH..berapa kali lu draf keluar dari Lumut..TAK PERNAH..berbagai alasan lu bagi..pangkat lu nak tapi kapal lu buang jauh-jauh..draf kena pegi East lu buang jauh-jauh..apasal??? Sebab kebajikan..come on la Bhai MM..apa orang lain tak ada masalah kebajikan..Kalau kau nak tahu aku dan beberapa orang lagi budak STOR yang kena kayuh kau punya DAJAL kau tahu tak!!!!!!! Cuba kau ingat balik sapa yang kena ganti kau naik kapal??? Dan sapa BUDAK STOR yang naik kapal sampai 2 KALI!!! Itulah aku kalau kau nak tahu!!! Hah mana pergi penyokong Manjung Mari????? Tak nak backup Manjung Mari ke??? Nak bela NAVY konon...pigidah MM..selagi kau tak mintak ampun dengan aku..dunia akhirat aku tak akan maafkan kau??? Dengan orang lain kau boleh nak carma MM??? Setiap kali kau jumpa dengan ex navy kau punya ayat " aku pencen Leading je..lainlah korang..." bagi aku macam sial je kau tahu tak ayat tu. Kau yang DAJAL orang lepas tu kau nak salahkan navy.. Apa salahnya kau cerita yang betol??? Kau keluarkan satu karangan tentang diri kau yang sebenarnya.. Kalau kau orang nak tahu sangat sapa aku..aku Ex PW 2 STN(L) dan sekarang bekerja dengan salah sebuah syarikat IT yang agak terkenal di Malaysia dan mempunyai rangkaian dengan SKMM..sebab tu aku tahu sekor-sekor punya IP.. Penyokong kau pon sama bangang...budak tingkat 16 lah..tingkat 20 lah...MM ngan HJ IMRAN sama je 2 X 5..dua-dua aku kenal sesangat..tanya Hj Imran apa yang dia tak buat masa dia jadi AKS Lojistik kat FOC dulu..suruh dia ingat balik aku masa tu LPL...nak aku dedahkan pasal dia...ejas sana..ejas sini...Kerja asyik main golf kat Damai Laut..

    Satu lagi kepada pegawai-pegawai yang dok komen dalam blog ni..nampak sangat korang termakan cakap sorang mamat yang kaki DAJAL sejak masok navy sampai la...

    ReplyDelete
  34. Eh bhai mm tak nak jawab ke. Sonyap je. Botullah ex pw2 tu cakap. Bawak brtobatlah jangan dok buat cerita karut hang lagi. Tumpukan amal ibadat lebih baik la bhai mm

    ReplyDelete
  35. Klu wujud golongan yang suka mengkritik memfitnah tanpa bukti asas TLDM atau pun ATM sekalipun xkan setanding negara maju dari segi aset ketenteraan dan modal insannya.. Sedih lagi menyedihkan terlampau taksub pd pembngkang sehinggakan lupa bahawa keselamatan atau ketenteraan itu wajib dan dituntut dalam agama Islam bagi melindungi umat Islam dan agama Islam sendiri dari diganggu gugat oleh musuh... Tapi setiap kali pembelian atau perolehan sesuatu aset ketenteraan itu difitnah/tuduhan dan dikaitkan dengan rasuah atau pun komisen trtentu dsbgnya tanpa bukti sahih maka x berguna adanya anggota keselamatan di negara ini. Kalau lah mentaliti sesetengah rkyat di negara ini berhujah hnya untuk kpentingan parti pilihan mereka dan bukan untuk bangunkan negara jika begitu xperlu lah ada TLDM atau anggota keselamatan lain. Lebih baik TLDM khasnya guna sahaja kapal yang telah usang dan dimamah usia dan senang ditumpaskan oleh musuh sedangkn negara jiran telah ada aset yang jauh 10 tahun lebih canggih teknologinya dari negara malaysia ini disebabkan mentaliti rakyat yang tidak berapa cerdik atas perolehan aset.

    ReplyDelete
  36. Saudara Shahery... Lu bukan anggota TLDM tak yah le nak cerita panjang.. aku ni dah 20 thn lebih berkhidmat dlm TLDM dan dekat nak bersara pun.. sedih dgn keadaan TLDM hari ni berbanding 20 thn dahulu ketika aku mula-mula masuk. Masa aku masuk dulu aset TLDM mmg hebat.. hebatnya aset TLDM bukan kerana kemodenannya tetapi cara ia dijaga dan diselenggara serta tahap profesional anggota yang cemerlang.. Tapi kini apa yg berlaku... apa yg dihuraikan disini oleh ramai rakan-rakan dari TLDM bukanlah satu pembohongan tetapi adalah sesuatu yang benar dan nyata. Lebih baik ia diperkatakan dan dihebuhkan di masa aman sebelum terlewat. Kalau dah jadi konflik dan peperangan dan ketika itu baru nak sedar TLDM tak bersedia mungkin dah terlewat dan tak guna menyesal. Lihatlah apa berlaku di lahad Datu. Perairan negara begitu bolos kerana TLDM tiada keupayaan dan mati pucuk.. Jangan ingat negara luar dan musuh tak tahu keupayaan TLDM hari ni. Mereka juga ada perisikan mereka sendiri dan mereka terlibat dlm eksesais dgn TLDM. Mereka boleh mengukur keupayaan dan kewibawaan TLDM sendiri tanpa membaca Manjung Mari. Jadi jgnlah salahkan kami yg terpaksa mendedahkan semua ini sebelum sampai waktu cemas diserang musuh. sebenarnya kerana kami sayangkan TLDM dan negara inilah kami terpaksa mendedahkan semua ini.

    ReplyDelete
  37. Sambung... Apa lagi cara dan ruang yg ada? Bagi kami elok didehkan supaya dapat diperbetulkan segera sebelum terlambat dan TLDM tak mampu menanganai konflik bila ianya benar-benar berlaku. Cubalah minta TLDM dedahkan berapa platform pelancar peluru berpandu yg mampu melancarkan peluru berpandu hari ni. 20 thn dahulu ada 18 buah kapal tetapi hari ni nak didedahkan disini aku pun rasa takut dan tak sanggup. Berapa buah kapal yg senjatanya tak boleh menembak kerana ketiadaan sistem persenjataan. Skuadron Penangkis periuk apinya mampukah melakukan operasi memusnahkan periuk api? Cukup utk aku katakan semua ini amat-amat membimbangkan. Aku bimbangkan masa depan negara ku yg tercinta dan masa depan anak cucu kita. Atas dasar itulah segala kepincangan dan salahlaku dlm TLDM perlu didedahkan dan di perbaiki. Panglima Tentera Laut yg ada skrg hanya tahu menuruntaraf aset shj bagi mengelabukan mata kerajaan dan rakyat. Zaman PTL yg lepas beliau bertungkuslumus melakukan yg terbaik bagi mempastikan kesiagaan armada TLDM berada di tahapo yg tinggi. Selepas 6 thn beliau meninggalkan TLDM segala usaha gigih beliau punah dgn kepimpinan yg ada skrg. Tanyalah Panglima sekarang berapa kali beliau belayar memeriksa kesiagaan kapal-kapal TLDM sejak jadi boss selama 6 thn,. Jawabannya samalah seperti jawaban anon 0906 - TIADA!! Yang ada hanya pelayaran mengiringi lawatan kenamaan dan rakan bekas putera beliau.. Yg beliau ada masa ialah utk majlis kebudayaan, keseronokan dan sukan.. armada kapal tiada langsung kepentingan dan keutamaan buat dia.. sebab itu ramai yg terpaksa dedahkan kepincangan TLDM di blog-blog terutamanya Manjung mari ni. Kemana lagi nak dicurahkan. Mereka yg mencurahkan pandangan dan membuat pendedahan disini sebenarnya sayangkan TLDM dan bimbang TLDM terus menerus menuju kehancuran. Kami sayangkan negara kami dan perlu memperbetulakn kepincangan ini dgn apa cara sekalipun.. Tan sri Aziz hanya membuang masa dan mengaut keuntungan.. Keupayaan kapal diturun taraf namun peruntukkan perbelanjaan senggaraan, wang rakyat yg dibelanjakan terus meningkat. Dimana hasil pulangannya.. Wahai tok menteri.. turunlah padan dan buat pemeriksaa, audit dan penilaian utk melihat sendiri apa yang didahkan di Manjung Mari selama ini benar atau tidak. ... Jgn tuduh yg menulis di Manjung Mari ini penderhaka tapi tuduhlah yg menyalahgunakan kuasa dan menghabiskan duit pembayar cukai itu penderhaka dan pengkhianat sebenar.. Macai-macai yg sentiasa membodek fikirlah baik2.. jgn nanti hingga negara tergadai. Dikalangan kami dlm TLDM maih ada segelintir kecil yg mengharapkan perubahan. sayangnya dlm TLDM ini sukar melaksanakan perubahan, Ramai dikalangan pegawai-pegawai kanan yg berkaliber, bertanggungjawab dan amanah serta cuba melakukan perubahan telah pun meninggalkan perkhidmatan kerana kecewa dgn keadaan TLDM skrg ini. Mereka juga ditekan dan dimalukan. Ramai yg di masukkan dlm peti sejuk hanya kerana mempertikaikan kepimpinan atau enggan bekerjasama dengan perompak dan pengkhianat ini. Yg terus naik pangkat ialah kroni dan kaki bodek serta dikalangan mereka yg tidak amanah dan pengecut.. sampai bila TLDM akan terus dirosakkan begini. Maka perlu ada sebahagian dari kita yg berani menyatakan kebenaran dan menentang penjahanam TLDM oleh pemimpin yg tak bertanggungjawab dan korup ini..

    ReplyDelete
  38. Ni Shahery ke Sabri Jali anak jin tkt 16????

    ReplyDelete
  39. Keh keh keh mcm mana perang kapal dagang sebesar tu pun blh langgar kata radar canggih byk buat lawak kat Malaysia ni dari PM sampai ke bawah...

    ReplyDelete

Kazim belasah Manjongmari..

Iklan Manjungmari