boikot

boikot

Segarkan ingatan anda...

Segarkan ingatan anda...

Thursday, November 21, 2013

Pegawai Wanita TLDM masuk Ratu Rania - Komen dari anggota TLDM.

Dalam minggu akhir ni, aku sibuk dengan pemilihan Pas, tup-tup datang pula email, yang mempersoalkan bagaimana seorang  Pegawai TLDM boleh turut serta dalam pertandingan Ratu Rania,,,

Apa ke benda program tu aku pun tak tau,, jadi pagi tadi selepas baca email, tanya kat bini,,, ho ho ho,, fahamlah kisahnya...

Jadi aku copy paste apa ceriat email tu,, tanpa sebarang edit walaupun satu huruf,, kecuali gambar aku crop .. segala kebenaran cerita adalah tanggungan sipenghantar emai... aku sekadar menyampaikan..





Ni ada satu story lagi..kerana nak glamour, anak buah masuk pertandingan Ratu Rania, apa dia buat? (CN) meniaga MLM sampai lupa terma dan syarat perkhidmatan, kalau tentera tak boleh join politik, semua orang tahu pasal tu tapi kalau tentera masuk pertandingan yang dianjurkan oleh stesen tv atau majalah,pas tu hadiahnya kena sign kontrak dengan stesen tv@penganjur @ majalah, org tu kena berhenti dari perkhidmatan...tapi yang lagi peliknya pegawai navy perempuan yang masuk ratu rania ni dah la 2 kali kahwin dan dua kali cerai, service baru berapa tahun tapi amik gambar pakai pingat pinjam dari Dato Wah mcm la dah service berpuluh tahun siap ada pingat KAT padahal dia tak layak pun pakai, kerja mmg macam cikai, lepas cerai dengan laki no dua yang kononnya Datuk nak mengalihkan perhatian orang, buat2 sakit aka berlakon sakit sampai kena jaga oleh budak wati kat blok H (padahal tak sakit pun) bila dah sakit tu..keje kat pejabat mmg cam haram la kan..lepas tu didraftkan ke KL atas sebab kebajikan la, sebab sakit tu, tapi bila dah duduk KL, boleh plak masuk RAtu RAnia, sihat walafiat plak tu, siap boleh senyum simpul, menari bagai pakai high heels yang ternyata mendatangkan keburukan kepada tulang belakang.

Masalahnya, kenapa sumber manusia tak peka dengan masalah ni, kesian pada orang yang bertungkus lumus kerja ikut arahan dan peraturan tapi kena marah,kena maki

yang masuk ratu rania ni dipuji diberi kelonggaran sedangkan kalau disuruh buat kerja, masa tu la sakit menyerang..tapi bila nak glamour2, segar bugar orang nya. Kononnya dengan pakai hijab, bercakap lemah lembut bercerita hal2 motivasi boleh la org ramai percaya dia adalah seorang pegawai tentera yang mantap? dalam tugasan assult course kat RMC pun failed buat monkey rack, mcmana? cuma kerana ASTRO n Safi Rania dah menetapkan dia dengan lawannya akan ke final..walaupun reput masa tu tapi dipuji melambung mcm la dia mantap buat monkey rack padahal tak buat pun

Bercerita tentang fobia dia kat monkey rack..mcm la anggota tentera semua berjaya buat monkey rack on the 1st time..dah tentu mmg ada yang pernah jatuh masa 1st time dulu

bukannya dalam pun lumpur kat bawah tu..kalau jatuh pun tak kan lemas la, nak menarik perhatian juri konon dengan fobia dia tu..patutnya dia kena tunjukkan cth pada perempuan awam yang dia tu fit, tapi kalu tengok sejarah dia masa training kadet graduan dulu pun semua org tau dia ni kaki membelit, kaki berlakon sakit, tiba2 boleh pengsan, sepanjang service pun cer tanya dia berapa kali dia buat assult course, menembak or berenang..
kompom jawapnya tak ada

tu la navy sekarang, orang yang mcm ni,keje membelit mcm ni la yang diagung2kan
yang keje mcm nak mampus kena maki hamun,duty manjang, org2 glamer mcm ni..duty pun tak tau apa maksudnya agaknya

sekejap lagi kita tengok pulak..kompom ada datuk2 gatal yang nak mengayat si aida ni sebab kononnya dia la wanita melayu terakhir..padahal muka penuh botox dan nak kurus pun pakai jarum cucuk sana cucuk sini

apa kata lepas dia balik unit ni..bagi je dia buat keje mcm biasa, kawad, PT Pagi, sukan, kompom pengsan..mari kita tengok sapa yang kena...

CN tu kalu hal2 glamer mcm ni dia suka la..konon dia pun leh tumpang glamer kalu astro dtg menemuramah dia, silap2 sanggup buat cerita palsu puji melambung2 pasal minah ni..


apa la nak jadi kan!


Apakah cerita ini benar atau tidak, aku sendiri tidak pasti,, harap adik-adik dalam TLDM boleh memberi komen yang benar, tolong komen dalam bahasa yang baik,, anda semua anggota yang berdisplin,, kontrol perasaan anda,, walaupun anda sendiri tak suka kepada ******** ******* ****

140 comments:

  1. Kalau PTL pun boleh berbohong status perkhidmatan sebagai pesara seperti didedahkan oleh Manjung Mari sebelum ini tak salah lah anak buah pula berbohong dgn memakai pingat yg bukan kelayakannnya.. Sedarlah pingat2 tu kurniaan Yang Dipertuan Agung atau DYMM Sultan dan tak wajar dipersendakan. Begitu jua dengan status perkhidmatan PTL. Ni mempersendakan kurniaan tuanku nampaknya. Begitulah bila gila mengejar glamor dan terpesong dari tugas teras.. Nilah yg di banggakan oleh Tan Sri Aziz PTL yang dah lima thn berkhidmat sebagai PTL. Sepatutnya tempoh perkhidmatan yang lama digunakan sebaik mungkin untuk mengemilangkan TLDM. apa yang berlaku ialah sebaliknya.. menjahanamkan... cukup cukuplah sudah kemusnahan dan kgilaan ini.. Nak harap AKS Sumber Manusia ambil tindakan ke atas minah ni. Dia pun sama dua kali lima.. gila kuasa gila glamor kaki golf perasuah no 2 TLDM selepas bos no 1. Maaf MM.. walau dah diperingatkan menyatakan kebenaran itu perlu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau kita lihat, status PTL pesara dlm website tu bukan salah dia..bukan dibawah kawalan dia pun. kenapa dia pulak yang berbohong? Dia pun dah ambil tindakan sewajarnya mengakui apa yg silap dan menarik diri. Ada ke manusia yg maksum x salah dari melakukan kesilapan. Pasal pingat pulak..apa yg aku tau dia cuma pakai utk profile dan telah dipersetujui oleh pihak atasan utk tujuan promosi. Come on la..artis pakai baju, medal semua bagai yg lagi tak layak korang tak kecoh. Pastu kau nak tuduh AKS SM kaki golf perasuah no 2...jangan sekadar sembang lah. Kalau dia buat dah lama dia kena..korang semua cakap sebab hearsay dan marah pada org yg korang tak suka.. korang pernah tengok dia amik rasuah ke... sebab AKS SM ni paling banyak jalankan tanggungjawab membersihkan kutu-kutu perosak dlm TLDM...dia sign surat pemberhentian korang..korang sakit hati dgn dia.. Korang tau tak yg berhenti tu semua ada masalah disiplin, pernah buat hal..suruh sambng belajar takmo sambung..bukan suka2 je...klu takbetul apasal tak saman ke apa..macam macam lah korang ni kalau dah dengki..

      Delete
    2. Hahahaa.. PTL tu mengaku dan keluar memo pun bila kegiatannya dah di bongkar oleh Manjung Mari. Kalau tak jgn haraplah dia nak tarik diri. Dah jadi PTL takkanlah bodoh sgt tak tahu apa yang boleh buat dan tak boleh buat. Kalau dah bangang sgt tahap gaban memang tak layaklah jadi PTL. Berhenti aje jual kopi.. tak de sesiapa nak marah pun... Pandai pula kata manusia tak maksum.. tapi bila anggota buat salah tak fikirlak manusia ni tak maksum... apa punya double standard.. yang sebaiknya berhenti aje jual kopilah... mungkin itu kepakaran PTL. Bukan jaga kapal. Kapal semua dan hancur.. jual kopi dalam masa seminggu dah jadi top.. eloklah perluaskan kepakaran menjual kopi tu...

      Delete
    3. PTL ni lagi banyak masalah ohhhh.. wajar diberhentikan dengan keji!!!

      Delete
  2. Zaman PTL ni lah paling ramai warga TLDM yang diberhentikan dgn keji.. Jika tak percaya cuba semak rekod. Bulan ni aje dah berapa orang.. Kami warga TLDM nak lihat keadilan ditegakkan.. PTL dan minah glamor ni wajar dihadapkan ke mahkamah tentera atas tuduhan "MENCEMAR, MENDERHAKA, MEMPERMAINKAN DYMM SERI PADUKA BAGINDA DAN RAJA-RAJA MELAYU DENGAN MEMALSUKAN STATUS PERKHIDMATAN DAN PEMALSUAN PEMAKAIAN PINGAT KURNIAN SPB YDPA DAN RAJA-RAJA MELAYU..
    Sabit kesalahan kedua-dua mamt dan minah glamor ni patut dibuang dari perkhidmatan Angkatan Tentera Malaysia secara keji...

    Memalukan......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Satu penghinaan besar kepada institusi raja-raja dan Angkatan Tentera Malaysia.....

      Delete
    2. Bangangnya.....

      Delete
  3. Memandankan sumber manusia MTL ada disebut disini aku copy paste baliklah komen salah sorang warga TLDM yang aku baca disini:

    http://manjongmari.blogspot.com/2013/07/apakah-benar-ini-gambar-ptl-mohon.html

    Kalau ada sesiapa nak kenal anak jin ni.. cuba tengok link ini...

    http://www.navy.mil.my/index.php/media-massa/berita/buletin-sukan/item/78-perbarisan-khas-persatuan-sukan-tldm-di-padang-kawad-pangkalan-tldm-lumut

    Inilah rupanya anak jin.. wah bukan main lagi.. baru beberapa hari jadi Laksamana Pertama dah berlagak adakan perbarisan untuk dirinya.. Aku ni dah berpuluh tahun jugaklah jadi jurulatih kawad. Setahu aku yang adakan perbarisan siap dengan pancaragam ini hanya Panglima yang memerintah dan Pegawai Memerintah unit. Belum ada lak AKS SM yang bertaraf staf sahaja sebenarnya buat perbarisan. Tapi inilah model yang nak dibangunkan oleh PTL sekarang. Inilah pemusnah TLDM masa depan. Kaki jilat buntut bos utk jadi bos kemudian hari, penjudi besar di padang golf sampai mencecah puluhan ribu... penganiayai anggota dan pegawai muda dan perasuah yang dilindungi. Turut serta dengan aktifnya dalam perniagaan kopi yang diterajui oleh PTL. Dengar khabar siap menjadi speaker dalam majlis-majlis promosi produk diluar. Kalau diluar yang takde kuasa dah buat benda ni bayangkanlah sebagai org yang jaga pertukaran, kenaikan pangkat dan karier pegawai dan LLP. Susah pasti menyalahgunakan kuasanya utk pengaruhi org bawahan ini menjadi mangsa bagi mengayakan dirinya dan PTL. Mungkin SPRM perlu semak juga siapa upline dia dan down line dia.. haha.. tentu bertimbun kontraktor dan pegawai dan anggota bawahan membeli kopi dari saudagar kopi no 2 dalam TLDM ini. Dikabarkan pendapatan tambahan dari perniagaan ini mencecah puluhan ribu juga. Mujurlah Manjong Mari cepat-cepat mendedahkan aktiviti anak jin dan bapak jin ini. Jika tidak bayangkanlah berapa ramai lagi pegawai dan anggota bawahan menjadi mangsa. Layakkah org sebegini di letakkan ditempat berkenaan dan layakkah beliau berada dalam barisan kepimpinan TLDM dimasa hadapan. Hancur TLDM dimasa hadapan dengan rejim yang ada ini. Berbalik kepada perbarisan ini esok akan diadakan perbarisan yg sama. Naik menyampah dgn gelagat anak jin ni. Bayangkan berapa banyak masa dan sumber manusia yang membazir dgn aktiviti yang tidak berfaedah ini. Berapa ramai jurulatih kawad terlibat, pasukan pancaragam, persiapan padang kawad dll. Perlukah ada satu perbarisan khas buat athlet. Memanglah bagi athlet semua tiada masalah kerana mereka memang tak buat kerja apa pun dan menjadi anak emas TLDM. Disogokkan dgn pelbagai kemudahan dan keistimewaan kerana keutamaan TLDM sejak PTL sekarang ambil alih ialah kejayaan dalam sukan. Sebab tu lah 5 tahun berturut2 jadi juara antara perkhidmatan ATM. Boleh dibanggakan.. tapi kalau takat bawak nasional player masuk pasukan simpanan TLDM dan mewakili TLDM apa gunanya.Sesaper pun boleh buat.. Memang mamat berdua ni gila glamour.. Org macam ni jadi pemimpin TLDM hancur dan msunahlah TLDM yang dah cukup parah.... Tiada pegawai kanan yang akan maklumakn atau menegur anak jin ni bahawa dia tak berhak utk buat perbarisan. Kalau setakat nak bagi nasihat, motivasi memang takde masalah. Buat perhimpunan atau perjumpaan bukan perbarisan.. Lu tak alayaklah bro di beri penghormatan yg sebegitu tinggi... sedarlah diri sikit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inilah masalahnya bila ada kronisma dalam perkhidmatan. Pegawai yg tak layak, tiada pengalaman dan pengetahuan serta kurang cerdik diberi pangkat tinggi. Maka mula lah tak sedar diri, bongkak dan merapu....

      Delete
    2. Sesuai sgt tu.. seorang RAJA KOPI, seorang lagi RATU RANIA... kalau disatukan gempak habis.. baru betul-betul glamor.. Moga bahagia keanak cucu..

      Delete
    3. Seorang pegawai yang bongkak, kurang ajar dan besar kepala...

      Delete
    4. Raja Kopi memang x wajar.... tetapi Ratu Rania wajar sebab pegawai wanita ni telah menerima surat rasmi utk mencari kerja di luar sebagai persiapan kerjaya baru kerana perkhidmatan beliau tidak akan disambung. Beliau tidak salah dalam hal ini... tidak baik kita menghentam tanpa usul periksa...

      Delete
    5. Kalau begitu hadapkan Raja Kopi kemuka pengadilan dan bebaskan Ratu Dania sebab dia tak bersalah... Lagipun tentu kalau dia silap pakai bintang tiruan pun tentu Raja Kopi yang berikan restu... Betula tak Cik Aida.. Saya sokong AIDA...

      Delete
    6. Menyampah betul aku dengan anak jin perasuah no 2 kaki bodek no 1 dan petualang TLDM..

      Delete
    7. Jumaat lepas hujan turun dengan lebatnya.. Maka terbatallah perbarisan utk mangkuk sorang ni. Jin hujan pun tak suka kat dia ni.. Tapi muka tak malu diteruskan juga dalam cuaca buruk.. menyampah aku tgk muka dia dan dengar ucapan sampah dia.. Jin malaun...

      Delete
    8. Cakap lah depan-depan dia kalau tak suka...sembang sini takde telor..

      Delete
    9. Kesian AJ, macam macam orang tohmah. Dia kerja kuat utk betulkan perkara yang tak betul diamalkan sebelum ini dengan niat menambah baik organisasi. Orang yg buat kerja tak betul marahkan orang yg nak betulkan amalan salah terutama yg ada kepentingan diri sendiri. Sepatutnya berilah sokongan bukan tohmah beliau. Inilah sikap manusia yg punyai sekeping hati busuk? Masyallah.

      Delete
  4. tu sebab gua berhenti dari navy awal !!!! hahahhaha padan muko lu yg tunggu sampai hujung !!!

    ReplyDelete
  5. la.. buat apa masuk NAVY.... habis kan beras je... ramai lg yang perlukan perkejaan ini diluar sana.. klu tak macam2 ratu bolih cuba.. rasa nak tulis banyak lagi.. tapi tengah marah ni.. nnt keluar macam2 pulak.. Grrrrr

    ReplyDelete
  6. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

    "Ada tiga macam orang yang terkena laknat Allah SWT iaitu seorang yang membenci kedua ibu bapanya, seseorang yang berusaha menceraikan sepasang suami isteri, kemudian setelah isteri tersebutdicerai dia menggantikannya sebagai suaminya dan seseorang yang berusaha agar orang-orang mukmin saling membenci dan saling mendengki antara sesamanya dengan hasutan-hasutannya."

    Hadis Riwayat Ad Dailami daripada Umar R.A

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hadith ni rasanya elok Manjung Mari jawab sebab dia kan pakar agama...terutama dalam bab "seseorang yang berusaha agar orang-orang mukmin saling membenci dan saling mendengki antara sesamanya dengan hasutan-hasutannya." Kalau tak ada idea nak jawab rujuk kat Mat Sabu..Mat Sabu yg pernah berzina dgn binik orang yang dihalal carakan oleh MM..tol tak MM

      Delete
    2. Bhai 01.27...aku bersetuju dan mnyokong bahawa bhai mm saja yg layak utk mmberi hujah atau komen dgn hadis tersebut, dan kita sama2 mndpt pencerahan dari mm atas 'kelayakknnya'....

      Delete
  7. Nabi SAW bersabda maksudnya :

    "Sesungguhnya lelaki yang paling dibenci Allah ialah yang paling gigih dalam permusuhan."

    Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim

    ReplyDelete
  8. aku pernah bermimpi.. semua aset tldm grounded. ada seorang panglima yang amat dikenali terlompat sana sini berusaha nak selamatkan aset. tapi.. semuanya ketentuan allah. we wait and see. siapa nak keluar awal, satu tindakan bijak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau grounded pun CN buat dek aje...

      Delete
    2. Dia kisah kopi dia je..apa ada hal..

      Delete
  9. Sebaiknya org beriman tidak mengaibkan manusia lai

    ReplyDelete
  10. Sebagai sebuah blog yg mendokong perjuangan Islam tidak seharusnya membiarkan berita yg masih bersifat persepsi tersebar. Khuatir akan termasuk dalam ciri2 kefasikan dan kemunafikan.

    ReplyDelete
  11. Skrg yg bnyak ddlm TLDM semuanya plastik,,,smpaikn nk msuk TLDM pun mcm nk mntak kerja kerani,,,kena berlari cikit mengadu dgan kabel yg besar2,,paling x tahan kabel yg PTL,,x boleh sentuh n tegur langsung...peneraju TLDM akan dtg mmg TLDM akan hancur Kalau dteruskan tradisi sebegini....Yg Masuk Semua sukan,,,Dalam Traning boleh main golf,,baik x payah traning...,Mereka yg berkenan sila fikir masa depan TLDM..Bkn masa depan TLDM tuk sukan jer...bab dpt glamur no 1 diberi perhatian oleh org Atasan,,,yg wat keje x der sukan,,keje smpai mampos......

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah..kau pun plastik jugak..macam lah baik sangat..cuba tanya diri sendiri apa kes kau dah buat masa dalam service..mcam lah baik sangat..ingat org tak tau ke...

      Delete
  12. Aku rasa PTL patut dibuat PC untuk bersihkan nama baik beliau. Ini satu tuduhan yang berat.. Satu penghinaan dan penderhakaan kepada institusi raja-raja.. Betul tau tak ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat PC letak jawatan lagi bagus...

      Delete
  13. Gua ingat elok mat dan minah glamor ni dihadapkan ke mahkamah tentera... di berhentikan dengan keji dan dikahwinkan.. sebab perangai depa serupa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga kita semua selamat dari gejala fitnah. Amin

      Delete
    2. Benda betul bukan fitnah.. kalau tak betul takkan begitu ramai yg tak puas hati. Jgnlah jadi kaki ampu dan kaki bodek pemerintah yg zalim.. kerana kamu sebenarnya menzalimi diri sendiri..

      Delete
    3. Saya tidak menafikan dan tidak mengiakan. Sebaiknya demi keadilan, anda boleh buat laporan polis atas segala salah laku yg melibatkan pemimpin atasan khususnya dalam hal2 yg bersangkutan dengan salah guna kuasa, rasuah dan sebagainya. Selepas buat laporan polis, anda panggil media utk bergambar bersama dengan salinan police report.... saya salute anda... kalau benar2 anda ingin menegakkan keadilan... klu kita main sembunyi2 maka masalah x selesai.....

      Delete
    4. Cadangan yg baik sy setuju

      Delete
    5. Org bawahan ni mentimun... Nk lawan org2 besar.. Berpangkat mmg lepas der.. Undang2 Dlm perkhidmatan boleh dibeli.. Tgk je la pegawai dgn llp.. Pegawai hanya diasihat.. Llp trus berenti.. Fikirkn balik kata Yg ada.. Berpihak PD Siapa.. Yg pegawai pulak Kalau setakat bawahan jg mmpi la nk lawan.. Polis report mmg boleh buat.. Tp fikirkan musibah Yg diterima keluarga. Ckp belakang Buka bermakna kita takut.. Tp fikir2kn la...

      Delete
    6. Mentimun Mana boleh menang dgn durian.. Org bawahan Yg x de kuasa nk lawan Org berpengaruh.. Undang2 boleh dibeli.. Tgk la sendiri akta Yg sedia ada.. Ada berpihak pd llp.. INI bkn bermakna kita takut... Tp fikirkn lh.. Keluarga kita berada dibelakang kita.. Klu ape2 tindakan Yg kita buat betul Pada kita.. Tp undang2 x menyebelahi kita.. APA akan berlaku pd Org dibelakang kita.. Diam bkn bermakna takut.. Tp fikir2 kn la.. Zaman sekarang undang2 berkuasa hanya pd mereka yang berpengaruh Dan berduit yang boleh membeli undang2.. Adakah masalah boleh selesai...???

      Delete
  14. Wahai PTL.. Eloklah berubah.. Rata2 warga TLDM dah meluat dengan apa yang berlaku... kembalilah kpd tugas utama TLDM mempertahankan negara bukannya bersukan, Bakes dan lain2 aktiviti yang tidak berfaedah malahan ada yang mengundang kemurkaan Allah... TLDM telah jauh merudum dan musnah sepanjang 5 tahun ni. Bila lagi kamu nak disedarkan. Terlalu nyk kemungkaran, masalah dan bala yang menimpa. Adakah itu tidak mencukupi utk menyedarkan kamu. Kamu sebenarnya telah menkhianati tanggungjawab dan amanah yang diberikan kepada kamu. Anak2 buah kamu merintih dengan kepimpinan kejam dan tidak berperikemanusiaaan kamu terutamnya kepada warga bawahan... sedarlah kamu akan dipersoalkan atas amanah dan tanggungjawab kamu di dunia ini..

    ReplyDelete
  15. Baguslah keluar awal..lpas tu menagih simpati mntk pencen mcm yg servis 21thn...puiii...cukup baik la gomen bg 1k setaun tu...cermin diri...jnis yg negatif dgn org lain mmg xkn berjaya...

    ReplyDelete
  16. Saya berpandangan, Manjungmari sebagai sebuah blog yg menyokong perjuangan Islam perlu menapis hebahan2 yg bersifat keterlaluan. Rasanya tidak wajar dikaitkan penglibatan pegawai wanita itu dalam Ratu Rania dengan PTL. Dan tidak wajar diaibkan pegawai wanita itu sedemikian rupa. Kita tidak perlu mengundang dosa. Tidak menjadi kesalahan pun pegawai wanita itu terlibat dalam program Ratu Rania, beliau masih mengekalkan ciri2 wanita muslimah dan dengan ciri2 itu beliau mampu merangkul naib johan. Secara tak langsung ianya memaparkan imej pegawai ATM yg sopan. Soal perkahwinan dan perceraian beliau itu x perlulah disebarkan di laman public ini, kita tidak tahu kisah sebenar beliau. Lagipun Islam tidak menghalang perkahwinan dan perceraian, pasti beliau mempunyai alasan tersendiri dalam membuat keputusan ttg rumahtangga beliau. Mungkin lebih baik beliau bercerai daripada meneruskan perkahwinan. Dan itu jauh lebih baik daripada sebuah rumahtangga yg bersatu kerana anak2 tetapi si suami belayar dgn wanita lain dan si isteri belayar dgn lelaki lain. Kenapa terus mengecam pegawai wanita ini, kenapa tidak mengecam pegawai wanita navy lain yg bergambar tidak sopan dan dengan penuh bangga muncul di facebook. Kenapa harus diperbesarkan soal pingat yg beliau pakai, kenapa tidak persoalkan uniform lengkap dgn pangkat pegawai tauliah agong yg dipakai oleh para pelakon, bukankah pelakon itu langsung tidak layak menyarung uniform kebanggaan ATM. Klu pun betul beliau menandatangani kontrak setahun dgn Ratu Rania, tidak ada peraturan yg mengatakan beliau salah selagi beliau tidak mengabaikan tugas hakiki beliau sebagai pegawai TLDM. Kontrak itu hanya sekadar beliau tidak.boleh menjadi duta atau model kepada produk lain selama setahun, dan semestinya semua aktiviti beliau berlaku di luar masa kerja. Dan saya juga telah menyelidik kesahihan bahawa beliau wajar mula mencari peluang kerjaya baru kerana beliau telahpun menerima surat rasmi daripada perkhidmatan yg beliau tidak lagi akan disambung kerja sebagai pegawai ATM, dan surat itu jelas menyarankan beliau mengintai2 peluang kerjaya baru di luar sebagai persiapan beliau utk ditamatkan perkhidmatan dalam sedikit masa lagi. Jadi tindakan beliau menyertai Ratu Rania ini adalah tepat pada masanya. Saranan saya, kalau kita tidak mengetahui kebenaran sesuatu fakta, tidak wajar kita menghebahkan cerita... kelak kita akan dipersoalkan di hadapan Allah... wallahu a'lam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya setuju. Ratu Rania tak wajar dipersalahkan. Yang bersalah adalah PTL dan pegawai-pegawai kanan TLDM kerana tak memberi nasihat. Yang patut dipersalahkan ialah Laksma Wah yang meminjamkan bintang2 yang dikurniakan kepadanya... Dan sebenarnya Ratu Rania ini patut dipuji kerana bersedia utk kerjaya seterusnya selepas tamat perkhidmatan nanti.. Sebaiknya PTL juga patut mencontohinya malahan sebaiknya mengundur diri kerana menjadi Raja Kopi lebih besar kesilapannya dari Ratu Rania ini...

      Delete
    2. Raja apa..... Raja Kopiiiiiiiii..............................

      Delete
  17. Entahlah. Inilah hakikat dan realiti di dalam TLDM. Tugas teras telah dilupakan. Kita lebih memfokuskan kepada bendax yg xberfaedah. Pembaziran duit rakyat kearah sesuatu yg tidak sepatutnya dilakukan oleh unit beruniform.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bercakap pasal pembaziran ni TLDM ni memang dah teruk.. Baru-baru ni semua warga dibekalkan dengan baju korporat. Tak tahulah baju korporat ni untuk apa dan adakah ianya juga sebahagian dari uniform tentera. Rasanya takde keperluan langsung. Jadi kenapa duit rakyat dibazirkan utk baju korporat ini. Bayangkan dibekalkan kepada satu TLDM berapa juta kontraktor yang dapat projek ni dapat. Ini bukan baju korporat sebenarnya tapi baju keparat.... Kami warga TLDM tak perlu bersekongkol dengan keparat-keparat penghabis duit rakyat ini. Peliknya bila pergi stor minta unform tak de stok la, takde saiz la dan kualiti amat rendah. Kami yang selalu kena marah, kena denda dan didakwa bila pakaian seragam tak smart.. Apalah nak jadi dengan TLDM ni.. mengayakan kerparat-kerparat tertentu dan menghabiskan duit rakyat sahaja...

      Delete
  18. Saudara pernah dengar tentang sekatan kerjaya kepada sesetengah pegawai xpecially wanita? Mereka tidak dibenarkan menyambung dan sebagainya? Pernah dengar? Pernah dengar? Kalau tak pernah dengar apa yang saya nak cakap ialah kesian....... hanya tahu menunding jari menyalahkan orang sahaja.... untuk pemhetahuan saudara manjongmali yang budiman, pada mulanya PTL tak benarkan cik puan Aida masuk ratu meratu ni... tetapi apabila dibuat rayuan berasaskan kpd sekatan kerjaya yg saya nyatakan td akhirnya PTL membenarkan dengan alasan masa depan cik puan Aida nanti... siapa nak tanggung ibu tunggal ni nanti bila perkhidmatannya berakhir dan tidak disambung kelak? Saudara2 yg mencemuh ke? atau saudara manjungmali sanggup menanggung ibu tunggal dan anak bujangnya? Kalau jawapannya YA syabas sy ucapkan.... cik puan Aida pun untuk mantain diri dia sendiri bukan calang2.... ribuan juga utk kosmetik dan penjagaan diri sahaja... anda mampukah? Mampu? Mampu? Mampusssss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pelik kenapa lah cik Aida ini yg perlu di fikirkan sangat tentang masa depan dia bila berhenti kerja. Berapa ramai pegawai muda yang tak boleh menyambung perkhidmatan dan dikenakan sekatan kerja oleh PTL atas perkara kecil. Setiap kesalahan kecil dihukum dgn beratnya dan disimpan dendam utk diberhentikan atau tak dibenar menyambung perkhidmatan. Adakah PTL INI seorang yang maksum. Tak pernah buat kesilapan dan kesalahan. Sedangkan aktiviti jual kopinya yang terang2 salah telah dibongkar. Kenapa tindakan yang sama tidak diambil keatas dirinya. Apakah di Malaysia ini orang yang berkuasa, berpangkat tinggi begitu kebal hinggakan ia boleh melakukan apa sahaja dan tiada tindakan diambil... Inilah pemimpin yg kononnya tegas dgn org bawah utk pastikan semuanya ok tapi dirinya sendiri penuh dgn noda, jEnayah dan tipu helah. siapa ambil peduli tentang nasib pegawai-pegawai muda yang dizalimi ini. Rayuan dibuat meminta supaya dibelas kasehani kerana mereka mempunyai tanggungjawab, ada anak dan isteri dan komitmen tapi rayuan hanya dibakulsampahkan. Sebab itu kami dikalangan pegawai muda terutamanya pengambilan kadet menyimpulkan bahawa PTL ini memang seorang yang zalim dan kejam. Ada juga peg dan anggota yang bermasalah dan ada kes besar tetapi diselamatkan dan dibela oleh PTL hanya kerana mereka mewakili TLDM dalam sukan. Kami yang berkepakaran navigasi, komunikasi, persenjataan dan sebagainya tak dibenar menyambung perkhidmatan. Hanya kerana perkara kecil dan remeh temeh.... Sebaliknya kalau kaum kerabat PTL dan kepimpinan TLDM maka ianya akan ok aje. Contoh terbaik ada seorg sahabat yg BMInya melepasi 40 tapi masih boleh mendapat segala keistimewaan dalam kerjaya. Boleh berkursus diluar negara, menjadi PM dan dinaikkan pangkat hanya kerana dia anak org besar dlm TLDM. Tapi kami yg dtg dari kampung tiada kabel, anak petani dan peladang siapa nak bela nasib kami. Diberhentikan hanya kerana BMI lebih sikit walau tak sampai 40.. Adilkah organisasi yang bersikap demikian. Kenapa org2 tertentu shj yang diberi pembelaan dan keistimewaan. Kami yg berusaha memberikan perkhidmatan yg terbaik, mencari rezki utk anak isteri dan membantu keluarga dikampung langsung tak diendahkan dan diberhentikan dgn kejam bila cukup tempoh kontrak pertama. Tidakkah terfikir berapa byk wang dibazirkan bila pegawai2 yang berkepakaran dan dihantar luar negeri bekursus ini tak dibenar menyambung perkhidmatan. Adakah TLDM memerlukan ahli-ahli sukan dan penari Bakes lebih dari pentingnya pegawai-pegawai yang berkepakaran profesional. Adakah mereka ini boleh bertugas diteras utama TLDM the fleet. Kami yg bertungkuslumus bekorban meninggalkan anak isteri demi menjaga perairan negara menjadi warga kelas kedua dalam TLDM. TLDM tak rasa rugi ke atau TLDM lebih mengutamakan kepentingan kaum kerabat org atasan. Itu yg jadi persoalan... Kami terpaksa menggunakan forum ini utk menyampaikan keluhan dan ketidakpuasan hati kami kerana di dalam TLDM siapa yang nak mendengar rintihan kami anak2 kampung. Kami juga memerlukan pembelaan bukan Pn Aida shj.

      Delete
    2. Sy rasa aida berani tampil kehadapan demi masa depan dia...anak2 petani yg rasa tak boleh menyambung fikirlah apa patut buat di masa depan...bukannya mengutuk org lain...kan...

      Delete
    3. Apa yang dikatakan oleh sahabat diatas ini memang benar. Bayangkan jika Pegawai Muda diperlakukan sebegini kami golongan LLP lagilah teruk. Berapa ramai diantara kami yang telah berkhidmat berbelas tahun dan masih ingin meneruskan bakti berkhidmat dgn TLDM dinafikan atas perkara kecil contoh pernah terlibat dlm kemalangan jalanraya. Hanya kerana kami ditakdirkan utk mendapat kemalangan ini kami dianggap cuai dan tidak dibenarkan sambung perkhidmatan. Pelik apa kena mengena kemalangan jalanraya dengan perkhidmatan kami yang diperlukan TLDM. Itulah peliknya PTL ni dan kami pun tak paham pemikiran singkat beliau. Bila Pegawai pun dikenakan perkara yg sama siapa lagi yang boleh kami harapkan utk membela nasib kami. Tiada pegawai yang berani menentang keputusan PTL ini kerana itu umpama mengundang bala. Ramai yang memerlukan bantuan sebenarnya dan sebab itulah forum di Manjung Mari ini menjadi satu platform bagi kami menyuarakan kezaliman dan ketidak puasan hati ini. Moga pihak atasan akan memikirkan bagaimana utk memperbaiki penganiayaan dan kezaliman ini. Sudah terlalu lama kami merana, sengsara dan tertekan dgn kepimpinan dan pengurusan merapu TLDM ini...

      Delete
    4. Inilah polisi paling bodoh dan paling merugikan TLDM...

      Delete
    5. Baru 4 thn sy meninggalkan perkhidmatan TLDM mcm2 sebenarnya yg berlaku ever worth... nasib baik sy cepat2 berhenti dan mengambil keputusan tidak menyambung perkhidmatan... sementara usia masih muda jika jatuh tersungkur dlm perniagaan masih ada masa dan ada kudrat utk bangkit.... kalau sy masih menunggu mungkin sy akan turut mengalami masib yg sama........ setiap yg berlaku ada hikmahnya... berbalik kpd topik kenapa aida shj yg dibela jawapannya ialah kerana dia yg mengintai peluang utk menyertai ratu rania yg mungkin tetap pada masa perkhidmatan beliau akan berakhir.... itu pilihan yg beliu ada... org lain mungkin berbeza. Tak semua yg mahu glemer dan boleh masuk ratu.. rezeki dan peluang masing2 tak perlu dipertikaikan...

      Delete
    6. ha ah..mcm tak adil je aida dapat keistimewaan ttg masa depan..kalau mcm tu baik ngaku ibu tunggal tak ada keje duk umah je,so tak payah pakai uniform ngan pingat cam org pencen perang,lg org kesian n bagi dia menang terus, ni tak terasa ke kalau pegawai service darat dan udara boleh cakap..wah..banyaknya masa pegawai navy sampai boleh masuk ratu rania..sebab sepanjang penggambaran, dia kena duduk n ikut aktiviti ratu rania, so,patutnya bg dai cuti tanpa gaji n kita tengok ada tak org sponsor dia untuk hidup???

      Delete
    7. ermmm..kenapa plak maintainance tinggi??..mesti banyak p buat plastic surgery @ p saloon..cucuk bagi cairkan lemak..sapa la pulak yg nak jadi balaci dia utk tanggung kos tu kan?tapi si aida ni pun duk berjual aplha lipid gak ni ngan datin eliza tu..kunun bersenam utk turun berat badan tapi kira MLM juga kot sebab jadi pengedar dan upline dalam alpha lipid..tak caya leh buka fb dia atau fb datin tu..

      Delete
    8. Apa yg x puashati sangat dengan Aida... anda tahu ke aktiviti penggambaran dia.. untuk maklumat anda, penggambaran hanya berlaku hujung minggu sahaja. Dan jika terlibat dengan hari bekerja, beliau mengambil cuti tahunan, cuti tahun utk yg pangkat Lt Kdr layak 42 hari setahun. Adalah lebih salah kalau pegawai yg bermain golf pada hari bekerja.... tak baik kalau kita keluar statement atas sifat dengki dan irihati. Pegawai darat dan airforce x ambik kisah pun pasal ni... pernah jugak anggota darat BKTD masuk Akademi Fantasia... tapi pasal tak ada org yg dengki dia, maka x timbul isu pun.... elok sama2 kita muhasabah diri.

      Delete
    9. Sethu sgt dgn komen2 diatas. Dia ni mmg anak emas PTL sebab jadi kaki report dan pemecahbelah TLDM bersama Datin El Liza tu.. Perangai dua2 tu sama aje. nak citer lebih pun malaslah.. tak nak aibkan.. Tapi satu TLDM tahu siapa mereka.... cer tgk facebook mereka pun dah tahu saper mereka...

      Delete
    10. Betul.. dengar khabar Peg Navy lah yang paling kuat main golf dan bertaruh besar2an.. terutamanya anak jin...

      Delete
    11. Secara inteleknya, andalah pemecahbelah TLDM dgn mendedahkan fakta2 yg masih diragui kesahihannya. Org2 yg anda kecam.x ada pulak nak melatah mendedahkan keaiban saper2... tapi anda dan sahabat2 anda yang beria2 sgt cuba memusnahkan insan lain dgn mengirimkan maklumat2 yg tidak pasti di dalam blog awam ini. Sepatutnya anda fokus pada kerja anda... insyaallah anda akan memperolehi ketenangan. Semoga allah membantu anda...

      Delete
    12. anggota BKTD yg masuk Akademi Fantasia adalah anggota wataniah..bukan anggota tetap yang cop jari sepuluh..cuba pergi check kat BKTD tu..hanya pegawai tadbir sahaja pegawai tetap kerana pegawai ni akan mengkoordinasikan semua jadual BKTD dan juga shoot signal bagai, yang lain daripada pengetuk drum sampai si penari BKTD adalah anggota WATANIAH aka pasukan simpanan aka PSS, bukan mcm BAKES yang semuanya anggota tetap ada keje masing2 tapi semuanya tinggal kerja pergi menari dan menyanyi sesenang hati...lain la Gelombang biru tu,memang keje dia main muzik sebab mmg tred dia pancaragam atau dalam bahasa omputihnya bandsmans. yang ni fakta ok bukan auta

      Delete
    13. Sahabat seagamaku, wataniah atau tetap tidak ada bezanya dari aspek perundangan tentera, kalau itu sebagai satu kesalahan, hukumannya tetap sama. Bezanya hanya skim perkhidmatan sahaja. Lagi pun apa la salahnya anggota tentera terlibat dengan pertandingan awam. Cuba lihat, ATM ada team bolasepak dan bertanding dgn awam. Darat, Laut dan Udara, semua ada team sukan dan bertanding dengan awam. Tentera juga team menembak, bertanding dgn awam.... tentera juga masuk pertandingan deklamasi sajak, lawan orang awam... malah byk lagi pertandingan lain yg anggota tentera terlibat bertanding dgn awam, so apa masalahnya kalau aida masuk ratu rania dan bertanding dengan awam... siap dapat Naib Juara lagi...... dia bukannya merendah2kan martabat pegawai ATM dengan jadi Make Up artis kepada Ratu Rania atau tukang usung lampu camera utk shooting, tetapi beliau menjadi peserta Ratu Rania yang dipilih melalui proses penjurian profesional. Saya tetap mendoakan Aida berjaya dengan peluang2 baru beliau sebagai persediaan untuk beliau keluar daripada Navy sebagaimana arahan rasmi beliau yang tidak lagi disambung perkhidmatan. Kalau beliau anak emas kepimpinan sebagaimana dakwaan anda, sudah pasti beliau akan ditawarkan menyambung perkhidmatan dan dihantar mengikuti kursus2 kerjaya di luar negara.... tetapi hakikatnya semua itu x ada... anda harus melihat realiti... jgn menabur fitnah di sini..... fakta atau auta... pembaca blog ini boleh menilai siapa anda....

      Delete
  19. Masa ajak shiro masuk raja lawak tkde lak org nk buat cite mcmni....dengki la org yg hanta email nih....haishh...manusia2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. shiro tu lain-lain pangkat..dia tak ada kat unit, org lain boleh cover keje dia..dan dia cuma mengikut arahan pegawai, si aida ni pegawai, perjawatan dia kena buat keputusan n bagi arahan,kalau dia tak ada, sapa nak buat keputusan utk keje dia?

      Delete
    2. Yang anda dok sibuk sangat pasal kerja dia apa hal?... sepatutnya bos2 dia yg sibukkan pasal kerja dia. Cuba anda senaraikan apa kerja yg dia x buat sepanjang dia mengikuti program ratu rania...?. Betulkan hati supaya kita tidak tergolong dalam manusia khianat dan dengki.

      Delete
    3. ni mesti secret admire aida..beria-ia mempertahankan ratunya..u kan ada 3 lagi kosong, aida pun mmg dah kosong,lg satu dia kanratu..u boleh jadi raja dia..

      Delete
    4. Ini bukan soal secret admire, tetapi atas sifat kemanusiaan.... kalau anda benar2 beriman dan kasihkan manusia lain kerana Allah, anda sepatutnya berjumpa dgn Aida dan anda cerita kelemahannya kepada beliau sendiri, bukan kepada public.... itu tandanya anda seorang yg ikhlas... kalau anda menjaja cerita begini, bermakna anda mempunyai niat lain atau sekurang2nya anda berniat jahat dan penuh dengan hasad dengki. Saya berdoa semoga anda diberi petunjuk oleh Allah.

      Delete
    5. Yup betul bukan soal secret admire...tapi masalahnya banyak org pemecah belah..penabur fitnah..depan baik ngan aida..belakang tikam belakang..mcam haram jadah perangai org makan daging saudara sendiri...

      Delete
    6. Tiada angin pokok takkan bergoyang... melainkan digoyang oleh monyet...

      Delete
    7. yaaa... monyet2 yg x ada kerja dan dalam hati penuh hasad dengki telah goyang pokok....

      Delete
  20. Elok la penulis ni menarik balik kenyataan berunsur fitnah ni dan meminta maaf kepada Lt Kdr Aida. Tak elok kita sebar perkara yg mengaibkan org lain.... beliau pun dah byk perkara dan pembaharuan yg dibuat sepanjang berada dalam Navy... beliau dah banyak membantu Navy menjayakan majlis2... paling kurang sebagai pengacara yg versatile... bukan hanya di peringkat TLDM, malah ATM jugak.... apa yg penulis merasa sakit hati sgt dgn beliau... apa jasa yg penulis dah buat utk Navy... kalau sekadar berjasa menjadi batang mancis melagakan api permusuhan sesama Navy, better duduk diam2 la.... sepatutnya penulis berusaha merapatkan jurang2 pergeseran sesama warga navy... bukan buat kerja mcm ni... klu penulis berminat nak jadi penyiasat dgn niat nak bersihkan navy, lebih baik penulis jejaki pegawai atau anggota yg nakal, dapatkan bukti dan buat laporan yg lengkap..... mmg elok sgt klu penulis dgn ikhlas menyiasat mana2 individu yg selesa membuat perlanggaran akhlak dan etika dan sentiasa selesa pulak dinaikkan pangkat demi pangkat.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. versatile ke kalau majlis nak gunakan bahasa inggeris..tau plak tolak..cari org lain

      Delete
    2. fitnah ke? kalau betul fitnah saman la. Biar empunya diri jawab kat mahkamah. ke takut tembelang pecah? itu pun kalu berani la naik turun court . apa barang mahkamah navy, pi civil court tengok . penulis tak payah jadi pegawai penyiasat protela yang ada tu buat apa? makan gaji buta je ke? yang aku tengok dari tahun 2010 keja diorang kumpul maklumat untuk jadi senjata jatuhkan orang lain, buat siasatan sampai dalam kain dalam seluar dalam orang sebab nak jadi hero untuk guna kemudian hari. yang dah patut pencen pun boleh sambung lagi janji boleh korek hal orang lain. nak suruh RISLA buat siasatan, pegawai RISLA pun dok main kuda kat NIHONKRAN atau MAYANG. pasang betina keliling pinggang kat the ship

      Delete
    3. Persoalannya, yg x puashati sangat ni kenapa..... biasanya org yg dok cari salah orang ni la yang ada penyakit dan merosakkan organisasi....

      Delete
    4. Anda yg terlalu mengecam aida... anda kata dia tolak tugas pengacara dalam bahasa Inggeris... terbukti anda pembohong dan berniat jahat. Buktinya semasa dalam minggu2 dia terlibat dgn penggambaran Ratu Rania, dia tidak menolak tugasan utk menjadi pengacara dalam bahasa Inggeris anjuran NAVY ketika dinner meraikan panglima Navy negara asing di Hotel Renaissance. Baru sangat2 lagi... cuba la jangan berbohong dan menabur fitnah. Kelak rahsia diri kita yg terbongkar, Allah Maha Kaya.

      Delete
    5. Jgn cabar nanti lagi byk yg terbongkar.. Kami kenal siapa dan siapa..

      Delete
    6. Dan jangan ingat orang pun tak tahu siapa anda.... dan jangan merasakan kita sudah terlalu bijak......

      Delete
    7. Senang je nak detect proxy..haha...jgn sibuk nak fitnah orang lain..cermin diri tu dulu...tak kenal Aida tp cerita mcm kenal sgt dgn Aida...dia susah bukan korang tolong pun..

      Delete
    8. ni kalau gua print screen ip anonymous sorang-sorang kat sini mesti terkejut beruk kan...lu orang ingat org tak bleh detect...semua dlm kocek je...nanti wa nak email semua detail lu orang kat PTL...hehe..tunggu..hahahahaha

      Delete
    9. hahaha...beruk makyeh... tak usah nak perbodoh org lah.. kami ni pakar IT juga.. kalau sennag2 nak detect dah ramai org kena tangkap tulis mcm2 kat manjong mari dari dulu kini dan selamanya..

      Delete
  21. PTL wajar berundur demi kepentingan TLDM dan negara. Terlalu banyak kes dan skandal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju sangatttttttt

      Delete
    2. Aku pun sertuju sangat sangat sangattttttttttt. Puihhhhh PTL...

      Delete
  22. Lt Kdr Aida merupakan pegawai bawahan saya semasa sama-sama berkhidmat di Markas Bantuan dan KD MALAYA. Tidak pernah beliau mencampuradukkan masalah peribadinya dengan tugas terasnya, iaitu PS SELWA (Sel Wanita). Sangat komited dan profesional. Seorang lagi pegawai bawahan saya yang bersifat sebegini ialah Lt Kdr Sarkinin, Peg KebajIkan KDM yang saya rasa ramai sudah mengenalinya. Adanya 2 pegawai ini sangat membantu tugas saya kerana tidak perlu banyak supervision dan pengawasan. Aida seorang yg bersahsiah tinggi dan menjaga adab sebagai wanita Muslim. Saya dan Aida merangka kertas kerja (blue print) untuk penubuhan unit Moral, Welfare and Recreation yang kini dikenali sebagai Pusat Perkhidmatan Komuniti (PUSKEP) di Markas Bantuan/KD MALAYA. Semasa sebagai PS SELWA beliau dilantik juga sebagai Pengerusi/In-Charge Blok H Kediaman Laskarnita Bujang. Di bawahnya kepimpinanannya, blok ini telah menjalani transformasi besar2an, baik daripada segi imej mahupun fasilitas blok. Sebelumnya, banyak khabar/imej negatif dikaitkan dgn blok ini termasuk kegiatan pengkid/lesbianisma beberapa penghuninya (termasuk yang tak layak mendudukinya). Kini di sini terdapat messroom, bilik penginapan dan lain2 kemudahan yg sudah dinaiktaraf. Sebahagian ini merupakan inisiatif Aida. Berkenaan hal rumahtangga, itu adalah ehwal peribadi dia, mungkin ada sebab2 yang mewajarkan dia menjadi ibu tunggal 2 kali. Beliau ada nyatakan hasrat untuk menjawat jawatan yg ada kena mengena dengan kelulusan dia graduan perakaunan (jadi SYO di Materiel MTL), setelah sekian lama terpisah drpd kepakarannya itu, Sebaliknya dijawatkan sbg PS Tadbir MTL. Mungkin beliau agak kecewa sedikit dlm perkara ini. Dalam masa yg sama, akibat tidak ingin/dapat menyambung perkhidmatan, beliau telah berjinak dgn perniagaan dan seterusnya ke Ratu Rania, sebagai tapak untuk survival di dunia luar. Menyatakan beliau sebagai tak tahu buat kerja adalah satu tuduhan yang melulu dan tidak kena. Adakah penulis email ini berniat mila fide?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya bersetuju, hanya mereka yg kenal rapat dgn Aida sahaja yang tahu kebenarannya. Derita hidup dia angkara fitnah siapa yg ambil peduli...

      Delete
    2. kalau dengan pegawai lelaki memang la dia ni boleh buat lelaki cair..cuba tanya pegawai perempuan lain..perangai dia mengalahkan Puan Seri Sarah tu..dengan lain-lain pangkat memang la dia bagus sebab dia ni jenis suka dipuji dan dibodek..sapa yang pandai puji n bodek dia, kembang la punggung dia,

      Delete
    3. muslimah sangat ke..pernah nampak aida ni tak bertudung outing with husband orang kat manjung, bawa anak naik kereta mewah, walaupun tidak berdua, ada driver dan anak tapi masa tu sebelum dia berkahwin dengan suami kedua..so jgn la nampak luaran je..sapa yang pernah nampak tu akan hakktuiihh juga si aida ni sebab hanya berlakon je..(menyesal tak amik gambar dia tak bertudung tu)

      Delete
    4. Masyaallah.... anda cuba istighfar... nampak sangat tulisan anda berbaur perasaan buruk sangka, dengki dan irihati.... cuba berlapang dada.... semoga allah ampunkan dosa kita semua di sini.

      Delete
    5. Peg wanita lain akan turut bg jwpn yg sama. Rata2 suka dgn pn aida. Pse stop making any nonsen statement. Kita tahu hakikat sebenarnya

      Delete
  23. Kesian Pn Aida. Moga beliau tabah dan akan tetap menjadi juara Ratu Rania di final nanti. Dia tak bersalah sebenarnya dalam hal ini. Pemakaian pingat tu mkn terlepas pandang. Cuma pandangan saya TLDM perlu melihat sendiri keperluan utk perkara begini kerana sudah pasti ianya akan melibatkan waktu kerja dan komitmen. Kerana disitu sebenanrnya ada isu amanah dan tanggungjawab. Jika peg atasan dah beri kebenaran maka Pegawai Atasan itu yang bersalah dan harus memikul tanggungjawab. Dan sedih mendengar rupa-rupanya TLDM menanah dgn pelbagai masalah seperti penkid/lesbian dan baru-baru ini sehinggakan melibatkan kes bunuh. Bagaimana kami rakyat biasa nak mempercayai kepimpinan TLDM dalam menjaga keselamatan negara. Dan mungkin benar kata penulis asal kalau CN sibuk dgn kegiatan MLM nya bila masa dia nak tumpukan tanggungjawab dan amanahnya sebagai CN. Sebagai CN tanggungjawab sedia ada sudah pasti begitu memenatkan dan meletihkan serta memerlukan pengorbanan masa. Kalau dah mula sibuk dengan dunia perniagaan tak mungkin ianya tak mengambil komitmen yang patut diberi atas amanah dan tanggungjawab yang diberi oleh kerajaan dan rakyat. Maka jika nak menumpukan diri dalam perniagaan buatlah keputusan yang sewajarnya agar tidak bercampur aduk dgn amanah besar menjaga kebajikan anggota dan keselamatan negara. Semoga negara kita terpelihara dari segala kemungkaran...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebagai seorang pegawai si Aida tu mesti mempunyai pengetahuan berkenaan tatacara pemakaian pangkat. Pegawai staf apa ni kalau benda yang ada dalam PMAT dan Memo AM TLDM. Bukankah pegawai TLDM diamanahkan tugas untuk menguatkuasakan peraturan Angkatan Tentera. Ini merupakan satu pelanggaran disiplin tentera yang nyata dan jelas oleh si pemakai dalam gambar. Setahu aku dalam Akta angkatan tentera ada seksyen yang berhubung kait dengan tidak patuh kepada perintah tetap. kalau LLP buat banyak pertuduhan yang akan dikenakan ke atas LLP tu, kalau pegawai yang buat sekarang ni, senua orang biar je. kalau mengikut kata Anon 22/11 1238pm dia ni berjasa sungguh besar kepada TLDM. besar sangat ke jasa dia ni sampai melayakkan dia boleh dilepaskan daripada kesalahan ni? sedangkan yang berjasa lebih banyak dari dia pun Aziz Jaafar tak pandang pun ( Laki kot tu yang menantu Ghafar baba tu tak pandang). Jadi kalau pompuan ni boleh la buat sesuka hat dalam perkhidmatan ye. bagus la kalau macam tu...

      Delete
  24. Seingat aku Laksamana (B) Ramlan yg paling cikening dlm sejarah TLDM,tapi bila datang CN sekarang ni lagi teruk,bukannya teruk apa,dulu masa Ramlan walaupun semua org tak suka terlalu cikening tapi aku rasa apa yang dibuatnya tu betul...CN sekarang beraja di mata,bersultan di hati,tapi utk benda2 yg bukan2...sbb itulah warga TLDM skrg dah ramai yg mengeluh dan menyampah dgn kepimpinan sekarang.aku sokong kenyataan yg mengatakan tidak wajar anggota dan pegawai diberhentikan tanpa mengambilkira khidmat bakti yg telah mereka curahkan selama ini.Inilah kepimpinan TLDM sekarang,sewenang2nya menyalahgunakan kuasa.benarlah seperti sabda nabi tentang akhir zaman ini " Di antara tanda-tanda semakin dekatnya kiamat ialah dunia akan dikuasai oleh Luka' bin Luka'(orang yang bodoh dan hina). Maka orang yang paling baik ketika itu ialah orang yang beriman yang diapit oleh dua orang mulia" - Riwayat Thabrani.maknanya skrg ni TLDM dah tak sabar nak tunggu hari kiamat kot.kepada yg ada dalam perkhidmatan TLDM ni,aku nasihatkan,buatlah sesuatu,kembalikanlah maruah TLDM yg dah tercemar sejak Raja Kopi ni memerintah.bukannya nak suruh memberontak tp mesti ada jalan penyelesaian utk kembalikan kegemilangan TLDM ni bukannya jadi Tentera Lembu Dan Monyet

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagi aku Tan Sri Ramlan adalah seorang Panglima Tentera Laut yang paling berkaliber. Beliau seorang yang tegas tapi bertimbang rasa. Fokusnya ialah tahap profesional warga TLDM dan kebajikan. Di zaman pemerintahannya aset-aset TLDM berada dalam keadaan terbaik. Tiada yang terbakar, tenggelam dan mengalami mala petaka besar seperti zaman Panglima sekarang. Beliau juga disegani dan ditakuti kontraktor kerana bersih dari rasuah. Seorg yg amat kuat bekerja dan sering turun padang melawat armadanya. Baginya kebanggan beliau adalah armada yang mantap. Beliau juga tidak mengamalkan pilihkasih, nepotisma dan kronisma. Amat berbeza dengan Panglima yang ada sekarang. Fokusnya, Bakes, Sukan, Bakat, Golf dan MLM... Amat malang legasi yang ditinggalkan Tan Sri Ramlan musnah dengan pemimpin korup navy sekarang....

      Delete
    2. setuju..mmg tan sri ramlan yang terbaiikkkkk

      Delete
  25. Sebagai penyokong kuat kerajaan aku sering melayari blog MM ini utk melihat karenah buruk pembangkang. Namun dalam pada itu aku rasa dah terlalu banyak MM buat posting tentang PTL ni dan respon-respon yang diberi menunjukkan betapa bencinya warga TLDM kepada beliau. Mungkin wajar buat satu kompilasi khas supaya jelas apa ketidakpuasan hati warga TLDM. Secara amnya aku yg sering mengikuti perkembangan TLDM di MM ni dapat merumuskan bahawa anggota2 TLDM amat tertekan dgn kepimpinan sedia ada dan TLDM satu organisasi yang sedang dilanda masalah besar. Sesuatu perlu dilakukan oleh kerajaan supaya anggota tidak merasa terus teraniayai dan rungutan ketidakpuasan hati mereka tak diambil peduli. Ini memungkinkan mereka mencari pembangkang... Aku bimbang jika sesuatu tidak dilakukan warga TLDM akan terus mengalih pandangan dan sokongan kepada pakatan pembangkang dan sudah pasti akan merugikan Barisan Nasional dan diambil kesempatan oleh pembangkang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa kata jawatan CN tu kita buat mcm politik..adakan undian dari semua pihak bawahan,biar diaorang yang tentukan siapa yang layak jadi CN..kompom la CN ni kalah sebab sekarang ni CN ni jawatan mcm dah tak jadi demokrasi..

      Delete
  26. PTL ni yang paling lama berkuasa, paling hampeh, paling zalim, penipu dan pembelit sejak peg muda, zalim dan tak berperikemanusiaan dan paling tak layak sebenarnya. Menggunakan saluran politik, bini anak bekas TPM utk berada di puncak. Inilah akibatnya bila kuasa diberi kepada org yang zalim dan tak layak. Huru hara organisasi...

    ReplyDelete
  27. Aku setuju dengan komen rakan aku anon 1140 tentang baju korporat@keparat. Aku pun pelik baju keparat ini dibekalkan pada semua warga untuk apa dan bila masa nak pakai. Peliknya baju keparat ini kami dapat tanpa memerlukan kami membuat permohonan dan aku dah semak tiada pun dalam sukatan pakaian TLDM. Jadi kalau ianya tiada dalam sukatan pakaian adakah baju keparat ini boleh dianggap sebagai uniform. Bagaimana pula proses pembeliannya, Siapa yang meluluskan pembelian dan kontraktor mana yang membekalkan. Berapa harga sepasang baju dan berapa kos keseluruhan utk seluruh warga TLDM. Ishhhh nampak macam ada yang tak kena ni. Ketua Audit Negara dan PAC elok buat audit dan dedahkan hasil audit pada rakyat. Kalau menggunakan kontrak atau duit rakyat ini satu pembaziran yang ketara dan ada udang sebalik mi. Yang peliknya dulu kata nak kurangkan uniform di kapal kerana tempat simpanan yang sempit. Ni tambah pula tanpa ada apa2 keperluan. Dan yang lebih pelik lagi bila uniform yang sah2 ada dalam sukatan pakaian bila pergi setor pakaian stok sentiasa takde. Kalau ada pun kualitinya amat rendah. Akhirnya kami beli atau tempah sendiri. Memang ada arahan tak benarkan beli unform sendiri. Tapi biasalah itu hanya lakunan utk lepaskan tanggungjawab pengurusan. Bila benda dah takde atau kualiti rendah apa pilihan yang kami ada. Kalau tak beli masa pemeriksaan pakaian kami juga yang akan didakwa dan didenda. Bila kena dakwa alamat gelaplah masa depan dan tak boleh sambung perkhidmatan. Semoga ada siasatan dan penjelasan dari pihak yang terlibat. Jangan biarkan keparat-keparat ini menghabiskan duit rakyat sesuak hati mereka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa lagi..uols report la kat SPRM...

      Delete
    2. SPRM, Najib dan Hishammudin tak baca MM la... huhu..

      Delete
    3. Memang dah lapor pun.. tunggu..

      Delete
  28. Apa kata penulis post ini buat laporan lengkap ketidakpuasan hati beliau terhadap isu ini dan kemukakan dengan jelas sama ada melalui saluran pentadbiran atau pun melalui undang2 yg sah... kalau perlu buat laporan polis dan dakwa. Jangan hanya berani membaling batu dan sembunyi tangan di sebalik Blog Manjungmari ini. Statement begini menzahirkan penulis merupakan seorang yg pengecut dan takut dengan bayang2 sendiri. Satu fakta yg pasti dan perlu penulis tahu bahawa setiap perbuatan kita akan diadili dan dibalas oleh Allah. Kalau pun kita tidak takut dgn hukuman dunia... takutlah dengan hukuman allah, kerana kita semua akan mengadap allah pada satu hari kelak. Waspadalah.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh pakai ke saluran yang betul? boleh caya ke sistem yang ada sekarang ni? adakah pengadu akan dapat keadilan sewajarnya? kalau bukan kroni minta maaf la. apa pun tak dapat. silap haribulan kena tuduh nak menganiaya pegawai pulak. untuk makluman anon 9.54pm polis tak masuk campur hal perkhidmatan. Nak pakai Biro pengaduan Awam, ni isu perkhidmatan juga. So people will express their dissatisfaction thru alternative media. tak percaya tanya dia...

      Delete
    2. Jadi, apa yg anda dapat melalui penulisan2 pengecut begini... silap2 mengundang dosa fitnah. Kalau anda seorang yg ingin menjadi penegak keadilan, anda kerana berani. Kalau nak tampil pun takut, lebih baik kita buat hal sendiri yg x menyusahkan orang lain.

      Delete
    3. Anon 756, Hang mana tahu pemerintahan kuku besi sekarang. Kalau sistem berkesan anggota LLP takkan buat camni. Kami pun nak jaga nama baik TLDM. Tapi kalau dah teruk sgt tekanan dalam perkhidmatan dan terlalu ramai yang dianiayai apa pilhan yg ada. Jangan kata nak menentang.. bagi pandangan pun kalau tak sehaluan dgn org atas akan disenaraihitamkan. Dalam sejarah belum ada anggota TLDM memberontak dgn cara ini. Berapa org Panglima yang kami serang macam ni. Tan Sri Ramlan yg terkenal dgn garang dan tegasnya pun kami boleh tahan sebab dia tegas dan garang bertempat.. untuk kebaikan TLDM.. Yg ada sekarang hampeh.. kepentingan diri sendiri aje banyaknya.. Hanya ini shj jalan yg kami ada.. semaklah berapa jumlah anggota dan pegawai yg berhenti tahun ini. Angka ni semua takkan berbohong. Angka itu fakta.. Kenapa mereka berhenti kalau pengurusan Tldm ni baik sangat.. Jadi tak yah lah membela pada org yg zalim kerana kamu juga nanti termasuk dlm golongan yg zalim. Nauzubillah...

      Delete
    4. Bukan pengecut.. Tapi kami dibawah cengkaman parasit berkuku besi....

      Delete
    5. Saya x menafikan kenyataan anda... cuma apa kaitannya PTL dgn Ratu Rania yg menjadi topik post ini. Tak perlu kita meleret2 dalam post ini. Bina aje post baru dan kecam la mengikut fakta yg tepat itu, x jadi masalah, cuma harus ada rasa bertanggungjawab dgn fakta yg dikemukakan.

      Delete
    6. Anon 756 kitaorang semua ni menyusahkan ko ke? so kalau tak mau susah tak payah la baca. Takde org pun suruh ko baca. tak tau la kalau ada orang lain yang suruh ko baca dan balas...hehehe kesian ko ye..

      Delete
    7. anon 1102... bukan 'kita org semua' tetapi kamu dua tiga orang yg jadi parasit dalam navy... kamu jadi gunting dalam lipatan... jiwa kamu resah dan gelisah bila allah beri kurniaan pada org lain... kamu x menghayati konsep syukur yg Islam ajar... di hadapan pemimpin tertinggi navy kamu show off yg kamulah manusia taat setia.... tapi di belakang, kamulah yg menghuru-harakan keadaan dan sentiasa menyulitkan situasi....

      Delete
    8. Ni tentu budak kecik tingkat 16 tu yang suruh jawab kan..kan..kan...

      Delete
    9. ye la kena ikut kata budak kecik tu ..kalau tak miss soru la jawapnya..tak boleh naik pangkat, course oversea pun tak leh pegi. kalau jawap dapat la habuannya nanti. ye la yang dua tiga orang ni tak glamour tahu buat keja saja. golf tak main mengampu tak pandai pendek kata tak ada sumbangan langsung la.. bukan macam anon 1005 jasa besar sungguh sampai snggop tolong jawapkan semua

      Delete
    10. semoga Allah mengampuni kalian yg x habis2 meneka dlm kesamaran dan merekacipta cerita2 yg x berasas. Untuk maklumat kalian, aku x ada kaitan dgn tingkat 16 mahupun budak kecik yg kalian maksudkan. Aku tidak mengharapkan sebarang habuan dari sebuah organisasi yg tidak jelas halatuju, bukan hanya lantaran kepimpinan yg dipertikaikan (termasuk yg dikomen melalui post ini), tetapi juga lantaran organisasi yg dianggotai oleh manusia seperti kalian yg x habis2 mencari kelemahan orang dan dengki dgn nikmat yg Allah kurniakan pada org lain.

      Delete
    11. Trimas kepada komentator Anon 0616. Tertangkap sudah kamu baa..IP mu ditanganku sekarang

      Delete
  29. Kadang2 aku rasa hairan juga kenapa perlu ada Selwa(sel wanita) dalam TLDM. Kenapa pulak takde SELAK (Sel LELAKI). Baru adil. Apa perlunya Selwa dalam navy ini. Apa tugas Selwa yang dalam menyumbang ke arah tugas teras TLDM. Dan adakah tugas memereka memerlukan penubuhan Sel ini. Tidakkah ini merupakan satu pembaziran wang rakyat? Selwa ini wujud di semua Markas formasi dan unit-unit besar dan terdiri dari pegawai dan LLP. Gaji mereka dan semua keperluan dibayar oleh rakyat. yang aku nampak Selwa ni hanya menjadi balaci Bakat. Kalau ikut struktur memanglah mereka melapor kepada Panglima dan Peg Memerintah. Namun sebenarnya meraka ni melapur kepada Pengerusi Bakat Puan Sri Sarah dan isteri-isteri Panglima lain. Dan wujudnya Selwa juga banyak mengkucarkacirkan dan memecahbelahkan Bakat Laut. Dan Bakat Laut sendiri semakin menyimpang dari peranan dan objektif kewujudannya yang berteraskan kebajikan. Sudahlah TLDM sendiri menyimpang dan mengenepikan soal kebajikan anggotanya, Bakat juga seiring dengan itu. Yang diutamakan ialah aktiviti sosial dan pocho-pocho. Bilalah nenek2 tua dalam Bakat ni nak sedar yang kubur dan semakin menghampiri mereka. Kenapa tak diutamakn kebajikan isteri dan warga. Ada kes dimana suami yang buat salah dan dikenakan tindakan tatatertib isteri dihalau dan diarahkan keluar dari kuarters TLDM. Bayangkan kesengsaraan dan kesulitan yang dilalui oleh isteri dan anak2 malang ini. Bila ada kes begini ada Bakat aatu Selwa ambil peduli... Puan Sri Sarah tu pula kalau dalam majlis kecuhnya semacam aje. Memarahi dan memberi arahan kepada pegawai ikut sedap mulut siap dengan jelingan mata bulat macamlah dia ada kuasa. Apa kuasanya? Inilah masaalahnya bila suami di Queen Control isteri. Perlakuan isteri tak berani ditegur dan isteri bertindak sesuka hati...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penubuhan SELWA adalah perancangan pihak atasan. Tak mustahil mereka yg diperjawatkan untuk memegang mana2 pos dalam SELWA juga tidak berpuashati dgn penubuhan SELWA, tapi apa daya mereka... mereka terpaksa akur dengan arahan apabila diperjawatkan. Kita jgn menghukum semua orang hanya kerana orang lain. Cuba anda kumpul semua yg terlibat dgn SELWA dan buat undian secara rahsia, berapa orang sebenarnya yg betul2 redha diperjawatkan dalam SELWA...harap kita menjadi lebih adil...

      Delete
    2. SETUJU SANGAT dengan kenyataan ANON 823

      Delete
  30. Nampak Semua yang komen ni macam dia tu tahu sangat dalam TLDM. Kalau pandai dan Serba tahu Saman je le afau report Kat SPRM. Banyak yang dibehentikan bukan Salah CN pun. Mereka yang diberhentikan Sebab mereka telah melanggar peraturan.Dalam TLDM. Kita tidak bdeh ada peg atau anggota gang melanggar peraturan. Sebb tenrera adalah baruaan hadapan negara, di masa perang atau konflik mereka akan menjadi barisan hadapan untuk membela agama , negara dan bangsa ini. Saya rasa semua habatan kerajaan mempunyai peraturan yang sama. Malahan ageagensi kerajaan yang lain dengan surat amaran sahaja boleh diberhenti kerja. TLDM tidak terus membuang anggotanya mereka diberikan peluang untuk meneruskan perkhidmatan dengan syarat tidak disambung perkhidmatan. Mereka yang dibuang terus atas kesalahan seperti dadah, pecah amanah dan penderaan. Tak tahulah pulak mana-mana agensi atau syarikat yang menyimpan pekerja sebegini. Kalau ada memang banggang dan bodohlah sangat mereka ini.
    Pada mereka yang mengatakan pemerintahan Tan Sri Ramlan terbaik memang bangang. Tak rasa bolehlah kata dia bagus. Masa tu kerja kat SKTLDM atau base bolehlah. Orang yang dikapal bagai nak mampus. Tiada perubahan yang dia buat pun, sekat budak naik motor,sekat kenaikkan pangkat dan banyak lagi. Masa sekarang ni kenaikkan pangkat time base. Semua anggota sekurang-kurang akan berhenti pangkat Laskar Kanan atau Kopral. Dan gaji juga sudah diperluaskan ke band 5 untuk semua. So apa masalahnya. Gaji PW sahaja sekarang ni dah RM 4000 lebih. Apa lagi nak cerita. Kita tengok dalam TLDM satu unit berapa ramai PW. Di kapal sahaja, ada 4 PW. Wlhal kapal Australia cuma ada 1 sahaja PW satu kapal. Itu negara maju. Kalu nak tulis banyak lagi. Tapi nasihat aku. Kita yang dulu duduk dalam.navy dan mendapat kejayaan bermula dalam.navy janganlah nak kencing navy balik. Duduklah diam-diam dan banyak bertaubat. Jangan nak melagakan orang lain, fitnah tu dosa besar. Cermin diri kalu dah baik pun xcukup lagi.

    Sekian. TK

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betullah tu.. sekarang ni memang dah terbukti CN salah jual kopi.. Jadi tunggu apa lagi.. Berhentikanlah dia secara keji sebagaimana dia buat kat anggota LLP lain. Janganlah jadi bangang sangat nak suruh kami lapor kat SPRM dan sebagainya. Sendiri mahu tahu apa akibatnya dan bukan perkara luar biasa dengan pemimpin kuku besi ni kami yang sebaliknya teraniayai nanti.. Sendiri mahu tahu dan jangan jadi bangang...

      Delete
    2. ekurang2nya zaman Tan Sri Ramlan dulu kapal tip top dan profesional.. TAK MACAM SKRG.. AMACAM CILAKAK...

      Delete
    3. Hotak ko ramlan bagus, ko jilat bontot dia ko

      Delete
    4. Tak payahlah nak seret Tan Sri Ramlan disini. Dia telah lima tahun lebih bersara. Yg dibicarakan sekarang ialah salah laku Panglima sekarang. Tan Sri Ramlan telah menyerahkan tampuk pemerintahannya kepada PTL sekarang dikala armadanya berada pada tahap kecermelangan. Memang tak dinafikan bahawa beliau amat tegas pada ketika pemerintahannya. Namun ianya dilakukan dgn niat yg baik. Beliau memegang amanah yg diberikan kepadanya sebaik mungkin. Beliau tegas dalam menguatkuasakan langkah pencegahan bukannya menganiayai anggota. Sebab itu di zaman pemerintahan beliau kapal-kapal TLDM terselamat dari mala petaka. Tidak seperti sekarang. Ketegasannya membuatkan semua Pemerintah dan warga kapal berhati-hati dan berwaspada. Ini membantu dan menyelamatkan aramada TLDM dan warganya. Kesiagaan armada ditahap terbaik dan sentiasa sedia utk bertempur. Latihan kapal2 sentiasa ditekankan dan dititikberatkan . Beliau juga banyak menghabiskan masa beliau melawat armadanya, belayar bersama dan bekerja diopis hingga lewat malam. Beliau jarang berada dipadang golf dan sama sekali tidak akan bertaruh dipadang golf. Tiada kontraktor yang rapat dengan beliau dan tiada yg berani utk cuba-cuba merasuah beliau. Semua org tahu dia amat tegas dan strict dan tidak boleh disumbat dgn rasuah. Belaiu melarang anggota LK2 yang masih muda menunggang motor demi keselamatan mereka kerana ketika itu kadar kemalangan mengakibatkan motor amat tinggi dikalangan anggota muda. Tiada kes rogol, kes membunuh dan kes dadah pun tak setinggi sekarang ini. Tiada favoritism dizamannya dan semua org dilayan sama rata. TLDM memerlukan org2 sperti TS Ramlan dan bukannya sperti yg ada sekarang yg menjadi parasit dan perosak No 1 mengkhianati TDLM dan negara... Semoga Allah Taala sentiasa memberkati Tan Sri Ramlan dan keluarga atas jasa-jasa beliau menjaga TLDM dengan cemerlang.

      Delete
    5. sekurang-kurangnya orang tua tu tahu la juga nak nilai jasa orang dalam servis. Kalau tidak takkan la pelakon porno masih boleh kekal kerja sampai sekarang...heheheh

      Delete
    6. Setuju. Kita dpt rezeki pun melalui kerjaya tentera. X perlulah nak pertikai pelbagai. Pemimpin akan dtg dan pergi. Biarlah tuhan shj yg membls. Jgn kita pun turut berdosa dgn mengeji dan mengutuk org sbb walau brp byk kutukan pun x akan kemana walhal diri ygvsemakin berdosa.

      Delete
  31. Jangan cakap macam tu kat Mantan PTL Tan Sri Ramlan, Mantan PTL banyak berjasa kepada pegawai dan anggota TLDM, tanpe org dulu sape lah kite.....idup Tan Sri

    ReplyDelete
  32. Puak2 anak jin, bapak jin dan suku sakatnya ni memang dah melampau.. Dah kebas abis ratusan jutaan ringgit projek di Lumut kini mula hantar proksi ke Kota Kinabalu.. Almaklumlah di Lumut sekarang ni dah banyak sgt complaint dan ketidak puasan hati. Banyak penyelewengan dan kegiatan rasuah puak2 ni di Lunut telah didedahkan satu persatu. Tapi jenis yang tamak haloba ni bukan peduli apa, janji masyukkk.. Tk cukup2 ke projek puluhan jutaan rgt yg kononnya membaikpulih blok penginapan tetapi sebenarnya kera-kerja komestik yang mengayakan kroni dan kaum kerabat. Setia pahun dua blok... tapi kerja penting tak dibuat sehinggakan ada isteri warga TLDM yang meninggal akibat lift putus.. Di Lumut hampir 70 peratus projek di perolehi oleh kontraktor yg sama. kini kontraktor ini juga yang dihantar ke Sabah memperluaskan emapayar dan mengaut keuntungan ini.. Aduhai kenapalah manusia ni tamak halobanya tak abis-anis. Kami kontraktor di Sabah pun nak cari makan juga utk menyara anak isteri. Kami bekas TLDM susah sgt nak dpt kerja. Mamat FT ni bukan bekas TLDM pun tapi dah kerjanya menjolok anak jin, bapak jin dan yg sesuku sesakat dgn depa tak cukup di Lumut di KK pun depa nak sapu juga. Bagilah peluang pada org lain juga. Kami dah pun menghantar surat bantahan kepada TLDM dan SPRM. Mari kita tengok saper yang kena.... Kami takkan biarkan petualang negara menghabiskan duit rakyat sesuaka hati bermaharaja lela di bumi Sabah pula...

    ReplyDelete
  33. Kalau hanya berani mengutuk dan komen dlm blog mmg x akan kemana. Sy minta sape yg rasa teraniaya tu buat aduan rasmi. Jgn pk aduan anda x akan dilayan kalu ikut saluran yg betul. Kalu berani cuba bw ke media elektronik. Itupun kalu berani dan ada concrete proof. Kalu setakat berani ckp kat belakang mmg x akan ke mana. Renung2 kanlah sbb org mmg x suka tgk kelebihan yg ada pd org lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju tu anon 858.... tapi siapa yg berani nak tampil buat pendedahan terbuka.... sebab takut aib sendiri pulak yg terbuka, maklumlah... badan sendiri pun penuh kudis yg sukar nak disembunyi....

      Delete
    2. Anony 8.58.. kata org paku serpih.. ko pun sama juga berselindung disebalik anon.. kenapa tak bubuh nama... puihhhh.. kat malasyai ni banyak benda ajaib.. dia jadi terbalik.. penjenayah dilindungi yg nak tegakkan kebenaran yg disalahkan.. bukan benda baru...

      Delete
  34. Hmmmm.. macam2 hal dlm navy skrg.. aku tgk makin hari memang makin teruk.. ni rekrut pengambilan 208 ni dua org single handicapper golf.. Diambil memang utk golf.. fokus utama mereka golf.. latihan asas rekrut diabaikan. Hadir tak sampai 20 persen latihan keseluruhan tapi tetap lulus.. kerja mereka main golf mewakili TLDM. Masuk dalam tim pegawai-pegwai kanan semata2 utk menang dan peg kanan tumpang tuah.. Macam mana nak bentuk mereka ni sebagai anggota TLDM yg terampil bila latihan asas pun diabaikan dan ada double standard. Lama2 nanti akan jadi besar kepala lah.. almaklumlah sentiasa berganding tangan satu tim dengan pegawai-pegawai kanan TLDM.. entahlah apa nak jadi.. nampak gaya fokus memang terlalu kuat pada sukan. Pengambilan anggota baru lebih tekankan keupayaan dalam sukan kerana PTL ni gila meroyan nak pertahankan piala antara perkhidmatan sehingga sanggup mengadai kepentingan tugas utama.. sidang video rabu lepas pun siap tekankan lagi supaya jgn memperkecilkan anggota sukan dan mengenang jasa mereka. Adakah kami yang bertungkus lumus dilaut ini tidak menyumbang apa-apa. Setiap awal tahun PTL ni akan keluar strategi beliau utk memang inter service.. itulah fokus dia, nak tgk dia jenguk kapal susahlah.. belayar lagilah susah.. kalau ada menteri atau raja barulah sibik nak ikut dan tunjuk muka.. mungkin elok ATM tak ada interservice tahun ni. Rimas aku tgk semua ni nanti....

    ReplyDelete
  35. Cukup la jgn hina CN lagi....kesian dia.yg sudah tu sudah la.. berlapang dada la...

    ReplyDelete
  36. Bagaimana Untuk Memperbaiki Kehidupan - Bagaimana Untuk Memperbaiki Kehidupan Kita Personaliti

    1. Jangan membandingkan kehidupan anda dengan orang lain. Anda tak tahu bagaimana perjalanan hidup mereka yang sebenarnya.
    2. Jangan ada perasaan negatif pada perkara-perkara yang tidak dapat anda kawal. Tanamkan semangat positif di dalam kehidupan anda hari ini
    3. Jangan berlebihan, tetapkan had
    4. Jangan terlalu serius, tiada siapa yang serius
    5. Jangan bazirkan tenaga dengan ber’gossip’
    6. Bermimpilah ketika anda berjaga
    7. Mengagumi cuma membuang masa. Anda sudah ada apa yang anda perlukan
    8. Lupakan kisah yang lama. Jangan ingatkan pasangan anda tentang kesilapan beliau di masa lampau. Ia cuma akan merosakkan kebahagiaan anda sekarang
    9. Hidup terlalu pendek untuk membuang masa membenci sesiapa. Jadi jangan membenci sesiapa
    10. Berdamailah dengan masa lalu supaya ia tidak merosakkan hari ini
    11. Tiada siapa yang dapat mengawal kebahagiaan anda kecuali anda sendiri
    12. Sedarlah bahawa kehidupan ini adalah umpama sekolah dan anda berada di sini untuk belajar. Masalah yang muncul seumpama ko kurikulum dan akan menghilang seperti kelas algebra tetapi akan menjadi pembelajaran yang anda akan ingat sepanjang hayat
    13. Lebihkan senyum dan ketawa
    14. Anda tidak perlu menang dalam pertelingkahan. Setuju untuk bersetuju Komuniti
    15. Kerap menelefon ahli keluarga
    16. Setiap hari berikan sesuatu yang terbaik untuk orang lain
    17. Maafkan semua orang untuk segala galanya
    18. Luangkan lebih banyak masa dengan seseorang yang berusia 70 tahun ke atas dan bawah 6 tahun
    19. Cuba buatkan sekurang kurangnya 3 orang tersenyum setiap hari
    20. Apa yang orang lain fikir tentang anda bukan masalah anda
    21. Pekerjaan anda tidak akan menjaga anda apabila anda sakit. Tapi keluarga dan kawan-kawan yang akan menjaga anda. Jadi sentiasa berhubung dengan mereka Kehidupan
    22. Letakkan Allah dalam apa jua yang anda fikir, cakap dan akan lakukan
    23. Allah akan mengubati segala galanya
    24. Buat perkara yang betul
    25. Bagaimana buruk atau baiknya sesuatu situasi itu, ia pasti akan berubah
    26. Walau bagaimana anda rasa, anda masih perlu bangun, siapkan diri dan bersedia
    27. Yang terbaik masih belum tiba, tetapi akan tiba
    28. Hapuskan perkara-perkara yang tidak berguna, tidak cantik dan tidak menggembirakan
    29. Bila anda terjaga di pagi hari, berterima kasihlah kepada Allah
    30. Kalau anda dekat dengan Allah, anda akan sentiasa gembira. Jadi, gembiralah Sambil sambil anda mempraktikkan semua perkara di atas,

    kongsikan pengetahuan ini dengan orang-orang yang anda sayang, orang-orang yang anda pernah bersekolah bersama, orang-orang yang anda luangkan masa bersama, orang-orang yang anda bekerja bersama dan orang-orang yang tinggal bersama anda.Ianya bukan sahaja dapat memperbaiki kehidupan anda, juga orang-orang di sekeliling anda.

    ReplyDelete
  37. http://kedailoreng.blogspot.com/2012/09/tactical-bag.html

    ReplyDelete
  38. Aku ni anggota Selwa. Tertarik dgn komen anon 8.23 pd 25 Nob 13. Aku rasa apa yang disarankan oleh beliau amat tepat. Aku tak nampak ada keperluan mewujudkan Selwa ini. Aku sendiri penat dengan karenah dalam Selwa ni yang langsung takde kena mengena dengan profesionalisma sebagai seorg anggota tentera. Tambah penat lagi kerana Selwa ini lebih menumpukan kepada tugas2 utk menyenangkan bini2 Panglima. Biasalah kalau laki pangkat satu bintang biasanya isteri mengalahkan 3 bintang. Kalau PTL tu 4 bintang Puan Sri Sarah lagaknya lebih dari 5 bintang. Memang penat melayan karenah mereka ini walaupun sepatutnya kami ni dibayar gaji bukan utk jaga mereka. Memang in satu pembaziran duit rakyat yg amat jelas. Kalau ikut bidang tugas Selwa seperti di PATLDM ialah; menasihati berhubung isu yg melibatkan hal ehwal wanita dan laskarnita. Rasanya tugas ini boleh dilakukan oleh sel sumber manusia, pejabat kebajikan, pegawai bahagian, pegawai memerintah dan panglima formasi..tak perlu ada Selwa. kemudian tanggungjawab kedua memantau perlaksanaan dasar dan arahan berhubung pegawai wanita dan laskarnita. Bukankah ini memang tugas Pegawai Memerintah dan Panglima? Ketiga, merencana, menyelia, menyelaras semua aktiviti wanita spt seminar bengkel, sukan dan rekreasi. Perlukah diadakan seminar, bengkel sukan dan rekreasi khas utk wanita. Kenapa tak mereka ikut serta semua aktiviti markas, unit dan formasi. memang kami ikut pun semua aktiviti unit.. jai tak perlulah aktiviti tambahan khas utk kami aje. Ini pun dapat jimatkan duit rakyat.Objektif ke4, memantau dan memastikan hal-hal kebajikan pegawai dan laskarnita. Bukankah ini sememangnya sah2 tugas Pegawai Bahagian, Pegawai Memerintah dan Panglima. Malahan disesetengah unit memang dah ada pun Pegawai dan pejabat kebajikan. Dan tugas akhir ialah menentukan Jemaah Tertinggi Bakat berfungsi dengan lancar. Yang inilah yg paling memeningkan kepala dan banyak masalah. Bukan senang nak layan karenah dan sikap minah2 Bakat ni. Naik menyampah dan loya kami melayannya dan sebagai anggota tentera kami tak suka diperkudakan oleh mereka ini yang tak layak tapi berlagak.. Jadi sebagaia anggota yang dah masak dgn Selwa aku merasakan memang wajar selwa ini dibubarkan utk selamatkan duit rakyat.. Wallahualam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju sgt2 kalau BAKAT dibubarkan. Tujuan dah lari dari matlamat. Sibuk dgn menari poco-poco dan bersosial yang kesemuanya hanya peg wanita dan pranita yg buat. Nak harapkan BAKAT ni buat? Mmg tak berBAKATlah depa ni. Jd setiausaha, tp minit mesyuarat askar yang buat. Kalau majlis BAKAT, dr fitik hinggalah mc, sume askar yang buat. Kesimpulannya, BAKAT mmg tak patut wujud kerana tiada sebarang sumbangan positif yang diberikan

      Delete
  39. ish pelik pulak wak tengok navy sekarang ni. dulu masa zaman 80an wak tak de pun selwa selwi ni. skrang wak dengar mcm2 pulak. keja semua ok tak de masalah pun baik lelaki atau wanita..memang la kesalahan dispilin sikit2 tu adalah...ramai juga yang kena caj...wak pun nyaris kena caj dgn arwah basiron.syukur la terus wak ingat dia sampai mati..tapi wak musykil..kalau mau pergi perang selwa selwi dok barisan mana, barisan depan ka...barisan belakang ka...barisan tengah ka, kat mana lagi barisan yang ada la...jadi macam mana mau jaga kebajikan mereka ketika perang.zaman wak dulu wanita tak ramai.. sekarang wak tgk kat portal navy ramai...lawa lawa pulak tu...untung mereka dapat masuk navy...tapi wak rasa ramai sangat ni wanita ni...jadi bila ramai wak rasa mesti banyak masalah sebab itu ada selwa selwi ni kut...tapi kalu dah ramai wanita ni peluang naik pangkat sama ka dengan lelaki...ish pening wak nak mikirkan. rasa wak tak perlu ramai2 wanita ni cukup la apa yang ada...sebab banyak buruk dari baiknya wanita kalu dah berlebihan...sudahlah sekarang ni wanita lebih ramai dari lelaki...nanti bini no 1 dok banglo bini 2 dan 3 dok apartmen...masalah jugak tu kan.wak pening dah ni...nanti la wak kongsi lagi

    ReplyDelete
  40. Satu perkara lagi yang tak kena dengan PTL ini ialah tentang mahkamah tentera. Memang sudah diketahui warga TLDM sesiapa diantara kami yang dihadapkan ke mahkamah tentera akan didapati bersalah dan dijatuhkan hukuman maksimum. Perbicaraan hanya proses utk menganiayai kami. Konsep natural justice tak lagi wujud. Ambil peguam luar pun tak guna kerana menghabiskan duit aje. Hukuman dah ditetapkan PTL sebelum perbicaraan dan perbicaraan hanya proses formal sahaja. Memang juga telah diketahui mana-mana Yang Dipertua membebaskan pesalah walau jelas terbukti tak bersalah akan disenaraihitam PTL dan gelap masa depan. Tiada maaf bagimu.. Yang Dipertua tiada pilihan selain daripada menjatuhkan hukuman berat demi menyelamatkan diri sendiri. Dan kalau nak semak pun boleh semak rekod pegawai yang pernah menjadi Yang Dipertua mahkamah, berapa ramai yang telah mendapat surat tak puashati PTL atas hukuman yang mereka jatuhkan kerana pandangan PTL ianya ringan dan tak setimpal. PTL mendahului mahkamah dan kami tiada mahkamah rayuan utk menegakkan keadilan dan menerima apa sahaja hukuman walau ianya tidak adil. Hah... Kebanyakkan yang di hadapkan kemahkamah akan diberhentikan secara keji. Memang nampak tegas tapi bukankah mahkamah tentera adalah proses utk mendapat keadilan? Sekarang PTL sendiri terlibat dalam perniagaan MLM dan menipu status perkhidmatan. Kenapa tak court martial kan diri sendiri dan pastikan Yang dipertua Mahkhamah Tentera memberhentikan PTL secara keji. Pengarah undang-undagn MTL pun apa peranan kamu. Adakah kamu juga mengikut telunjuk PTL dan takut memberi nasihat. Jgnlah mentafsir undang2 mengikut kehendak bos kerana sesungguhnya kamu amat tidak profesional dan hina sehina-hinanya.. Kamu juga patut diberhentikan dengan keji. Jgn cakap tak serupa bikin. Dan PTL ni kalau mengutamakan perkhidmatan tak payah diberitahu sepatutnya telah meletakkan jawatan secara terhormat bila aktiviti MLM dan penipuannya dibongkar oleh MM. Ada kes dimana LLP didakwa dimahkamah kemudian diberhentikan. Sedihnya isteri beliau yang kebetulan seorang laskarwati turut tidak boleh menyambung perkhidmatan atas kesalahan suaminya malahan lebih kejam tak dibenarkan duduk di pangkalan sehingga tamat perkhidmatan. Dimanakah perasaan belas kasihan PTL terhadap insan yg dalam kesusahan ini. Lebih menyedihkan gambar suami mereka di tampal di pintu masuk pangkalan seperti seorg penjenayah besar padahal kesalahan yang dilakukan tak sebesar mana pun. Dalam keadaan sebegini siapa yang nak membela nasib warga2 TLDM yang teraniayai ini. Nak harapkan Pegawai Bahagian atau Pegawai Memerintah sudah tentu mereka tak mampu lakukan dan takut masa depan gelap disenaraihitamkan. Sedihnya budaya takut ini juga turut menjalar kpd Panglima berbintang2 tu. Wahai Panglima2 ingatlah pangkat yang kamu perolehi bukan datang dari PTL. Ianya rezki yang dikurniakan Allah Taala yang datang sekaligus utk kamu melaksanakan amanah dan tanggungjawab dgn berani. Jgn asik nak membodek dan menjilat bontot PTL. Jgn kamu bertuhankan manusia kerana diakhirat nanti kamu akan ditanya akan tanggungjawab kamu dan kenapa kamu tak memperbetulkan dan menasihati pemimpin yang bersalah. Janganlah kamu menjadi Panglima2 yang pengecut.. Belalah nasib anak2 buah yang teraniayai.. Kamu akan disegani dan dihormati selamanya..

    ReplyDelete
  41. PTL, AKS SM dan Pengarah Undang TLDM wajar diberhentikan dengan keji kerana telah menzalimi dan menganiayai ramai warga TLDM..

    ReplyDelete
  42. betul kata anon 4.56. Panglima2 TLDM sekarang makin ramai. Kalau dulu kepten aje duduk memerintah kemudian ditambah satu bintang lagi jadi ketua dan sekarang dah sampai tahap 3 bintang. Peliknya pegwai dan anggota bawahan masih yg sama. Cuma menambah birokrasi dan lebih banyak karenah nak dilayan. Dulu jaga seorg kepten aje kini tambah satu dan tiga bintang. Anggota dan pegawai tiada pertambahan melainkan staf pejabat POanglima seperti di\river, kerani, PA, setiausaha dan ADC. Berbaloi ke rakyat menanggung semua ni dan letihnya kami anggota bawahan menanggung beban kerja yang lebih dan sibuk melayan karenah org ats. letih letih.. TLDM masih camtu juga malah semakin celaru... hmmm penatttttttttt

    ReplyDelete
  43. Aku ni dah 20 thn lebih berkhidmat dlm TLDM dan dekat nak bersara pun.. sedih dgn keadaan TLDM hari ni berbanding 20 thn dahulu ketika aku mula-mula masuk. Masa aku masuk dulu aset TLDM mmg hebat.. hebatnya aset TLDM bukan kerana kemodenannya tetapi cara ia dijaga dan diselenggara serta tahap profesional anggota yang cemerlang.. Tapi kini apa yg berlaku... apa yg dihuraikan disini oleh ramai rakan-rakan dari TLDM bukanlah satu pembohongan tetapi adalah sesuatu yang benar dan nyata. Lebih baik ia diperkatakan dan dihebuhkan di masa aman sebelum terlewat. Kalau dah jadi konflik dan peperangan dan ketika itu baru nak sedar TLDM tak bersedia mungkin dah terlewat dan tak guna menyesal. Lihatlah apa berlaku di lahad Datu. Perairan negara begitu bolos kerana TLDM tiada keupayaan dan mati pucuk.. Jangan ingat negara luar dan musuh tak tahu keupayaan TLDM hari ni. Mereka juga ada perisikan mereka sendiri dan mereka terlibat dlm eksesais dgn TLDM. Mereka boleh mengukur keupayaan dan kewibawaan TLDM sendiri tanpa membaca Manjung Mari. Sebenarnya kerana kami sayangkan TLDM dan negara inilah kami terpaksa mendedahkan semua ini. Eloklah didedahhkan supaya dapat diperbetulkan segera sebelum terlambat dan TLDM tak mampu menanganIi konflik bila ianya benar-benar berlaku. Cubalah minta TLDM dedahkan berapa platform pelancar peluru berpandu yg mampu melancarkan peluru berpandu hari ni. 20 thn dahulu ada 18 buah kapal tetapi hari ni nak didedahkan disini aku pun rasa takut dan tak sanggup. Cukup utk aku katakan semua ini amat-amat membimbangkan. Aku bimbangkan masa depan negara ku yg tercinta dan masa depan anak cucu kita. Atas dasar itulah segala kepincangan dan salahlaku dlm TLDM perlu didedahkan dan di perbaiki. Panglima Tentera Laut yg ada skrg hanya tahu menuruntaraf aset shj bagi mengelabukan mata kerajaan dan rakyat. Zaman PTL yg lepas beliau bertungkuslumus melakukan yg terbaik bagi mempastikan kesiagaan armada TLDM berada di tahap yg tinggi. Selepas 6 thn beliau meninggalkan TLDM segala usaha gigih beliau punah dgn kepimpinan yg ada skrg. Tanyalah Panglima sekarang berapa kali beliau belayar memeriksa kesiagaan kapal-kapal TLDM sejak jadi boss selama 6 thn,. Jawabannya TIADA!! Yang ada hanya pelayaran mengiringi lawatan kenamaan dan rakan bekas putera beliau.. Yg beliau ada masa ialah utk majlis kebudayaan, keseronokan dan sukan.. armada kapal tiada langsung kepentingan dan keutamaan buat dia.. sebab itu ramai yg terpaksa dedahkan kepincangan TLDM di blog-blog terutamanya Manjung mari ni. Kami sayangkan negara kami dan perlu memperbetulakn kepincangan ini dgn apa cara sekalipun.. Tan sri Aziz hanya membuang masa dan mengaut keuntungan.. Keupayaan kapal diturun taraf namun peruntukkan perbelanjaan senggaraan, wang rakyat yg dibelanjakan terus meningkat. Dimana hasil pulangannya.. Ramai dikalangan pegawai-pegawai kanan yg berkaliber, bertanggungjawab dan amanah serta cuba melakukan perubahan telah pun meninggalkan perkhidmatan kerana kecewa dgn keadaan TLDM skrg ini. Mereka juga ditekan dan dimalukan. Ramai yg di masukkan dlm peti sejuk hanya kerana mempertikaikan kepimpinan atau enggan bekerjasama dengan perompak dan pengkhianat ini. Yg terus naik pangkat ialah kroni dan kaki bodek serta dikalangan mereka yg tidak amanah dan pengecut.. sampai bila TLDM akan terus dirosakkan begini. Maka perlu ada sebahagian dari kita yg berani menyatakan kebenaran dan menentang penjahanam TLDM oleh pemimpin yg tak bertanggungjawab dan korup ini..

    ReplyDelete
  44. Baguslah ko berenti....menghabiskan boreh jer. Ckp dan tuduh mcm2 senanglah.

    ReplyDelete

Kazim belasah Manjongmari..

Iklan Manjungmari