boikot

boikot

Segarkan ingatan anda...

Segarkan ingatan anda...

Sunday, September 18, 2011

Gambar Kapal Selam Malaysia yang Ketiga KD PARI..

Salam Sejahtera,

Inilah hasilnya dari ketelusan pemerintahan UMNO...........


Aku copy paste balik satu komen pembaca sebelum ini dari lagi-berita-kapal-tldm-kd-pari.


Anonymous said...

gua x mau cakap panjang lebar la.. adalah satu yang x masuk akal bila sebuah kapal TLDM yang baru selesai refit (pembaikan) pada tahun 2009 dgn kos lebih kurang RM 12 juta boleh tenggelam kat jeti. mana CO ALD 2?
Mana CO DSA?
mana CO FSD?
Mana Panglima Sistem?
Mana KP Mat?
Mana KP Jutra?
Mana AKS LOG?
Mana PTL?
kenapa isu ni x boleh dihebahkan? sensitif sangat ke? kos pembaikan kapal di limbungan ditanggung oleh cukai yang dibayar oleh rakyat. jadi apa-apa yang terjadi kepada aset yang dibayar oleh rakyat, rakyat kena tau. konsep operasi x penting yang penting adakah aset yang ada digunapakai dengan baik dan selamat. kita x nafikan pengorbanan anggota dan warga kapal yang dok tengah laut masa orang lain cuti tapi keselamatan mereka dan kapal mereka harus diutamakan. ni bukan cerita kapal baru atau kapal lama. ni cerita kapal rosak yang dipaksa belayar sebab ada orang tak mau bersoal jawab dengan pihak yng lebih tinggi. ni la akibatnya. nyawa budak-budak kat kapal tu jadi taruhan. kalau kat US panglima di dah berenti dah bukan CO kapal tu. sapa yang nak cabar masuk balik gua rasa dia yang x tau status navy skrg ni.




44 comments:

  1. Satu lagi kehebatan dan keajaiban Angkatan Tentera Malaysia...

    Kapal selam tak leh selam, kapal yang tak mampu menyelam boleh menyelam.

    Sehebat jet pejuang tak berenjin.

    Andai kata Malaysia berperang tiba-tiba... bot-bot nelayan akan diletakkan sebagai jentera perang terbahaya dari TLDM mengikut pandangan pihak musuh.

    ReplyDelete
  2. mana bolih jadi macam ni?

    ReplyDelete
  3. Ana mahu tanya sama ente lah...satu perkara lah..masa kapal masuk refit sapa punya kerja bukak2 lah??mana itu manager..kasi jawab la ana punya soklan..ente ada kasi ketat sama tork itu skru takdak betul ka?..kalau masa refit ente buat kerja betul2..takdak belit2..ini kapal xtenggelamlah..

    ReplyDelete
  4. Ana mahu tanya sama ente lah...satu perkara lah..masa kapal masuk refit sapa punya kerja bukak2 lah??mana itu manager..kasi jawab la ana punya soklan..ente ada kasi ketat sama tork itu skru takdak betul ka?..kalau masa refit ente buat kerja betul2..takdak belit2..ini kapal xtenggelamlah..

    ReplyDelete
  5. gua cuba jawab lah apa yg guia tahu, basically...itu manager makan gaji, yg buat kerja samada kontraktor berdaftardan project manager dipertanggungjawabkan. Walaubagaimanapun, proses penerimaan (acceptance) atas tanggungjawab kapal (user). kerosakan (bergantung kpd terma jaminan) selepas pembaikan jika didlm waranty, kontraktor kena tanggunglah, slps waranty, kerajaan tanggunglah. Tapi jika kelalaian atau punca dr kendalian, samada warranty kena tanggung sendirilah. justeru ketika 'acceptance' kena ikut procedure yg ditetapkan. ikut pun tenggelam gak! hmmmmmmm, ada dgr navy cakap kalau US kapal ni dah jadi Target utk ujian peluru dgn maksud kapal lebih 30 tahun boleh scrap dah dari merbahayakan nyawa anggota dan ketidak kemampuan dgn teknologi terkini. Spare pun byk yg obsoleted, kebykan sistem upgrade.

    ReplyDelete
  6. assalam..aqu pun mmang xpuas ati ngn sistem tldm skrg ni..orang atasan bnyk mkn rasuah la yg semua malapetaka ni boleh blaku tapi senang2 ja tutup cerita xda amik tindakan apa2 pn tpi yg menyedihkn klau org bawahn silap sikit ja tlambt g keje psal antar ank skolh amik tindakn dibuang kerja..mmang x adil..
    Tunggu Lama Diri Merana... Tengok Lawa Dalam Melantong..

    ReplyDelete
  7. THIS PAGE IS BEING MONITORED!

    ReplyDelete
  8. Kapal tu malu dah syeikh dok kat atas air, dia nak dok kat dalam air(menyelam) lah pulak...dia akan timbul balik tu bila b-end tumbang PRU 13 nanti...kahkahkah...

    ReplyDelete
  9. aku harap satu hari nanti penulis dan penyebar maklumat ini akan ditangkap..didakwa dan dipenjarakan..mesti ada mana2 akta yg berkaitan utk dipertuduhkan..berani buat..berani tanggung!amin...

    ReplyDelete
  10. Kapal UMNgOk Be-eNd baru nak karam... kapal TLDM dah tenggelam dulu!

    ReplyDelete
  11. Wahai anon b-end, aku akan doakan dulu supaya puok2 b-end akan ditumbangkan dulu...mu akan termasuk sekali yg akan didakwa bersama pemimpin b-end sekali...Allahuakhbar!

    ReplyDelete
  12. Gelak lah puas2 sementara korang boleh gelak..kutuk lah selagi korang boleh kutuk..gua pasti..satu hari nanti ada orang yang akan menangis...

    ReplyDelete
  13. Kepada 2 mahkluk yg cuba gertak tapi sembunyi dgn nama anonymous yg penakut tapi nak gertak style bacul:-

    (1st)Anonymous said...
    THIS PAGE IS BEING MONITORED!
    September 19, 2011 7:54 AM

    (2nd)Anonymous said...
    aku harap satu hari nanti penulis dan penyebar maklumat ini akan ditangkap..didakwa dan penjarakan..mesti ada mana2 akta yg berkaitan utk dipertuduhkan..berani buat..berani tanggung!amin...

    Komen gua: woit! keje lu mau tangkap sebar maklumat, itu org bagi tenggelam duit rakyat lu tak tangkap, mangkuk punye manusia! woit, itu panglima tak fikir ke masa lulus bagi zambry buat JOM HEBOH dlm pangkalan, lagi bodoh punye keputusan, bukankah itu mendedahkan kpd awam terhadap pangkalan, naik kapal pun boleh la anynomous! sape2 pun boleh ambil gambar la, nak tutup maklumat?!?! pigi dah! lu pun tak berani papar nama, setakat anynomous serupa itu babi sondol menyorok belakang pokok, pokok tumbang gua nampak itu babi, tapi lu hilang lebih teruk dr babi. btw, terima kasih kerana monitored blog ini, bagi hit ini blog! lagi satu buat anynomous yg agak bodoh sebab lu nak cari nama kapal navy dlm dunia ni lu bukak je google, g jane's semua spec ada la bro! tldm pakai torpedo jenis apa semua org boleh tahu la. stok berapa biji pun boleh tahu la... alahai mangkuk tul yg gertak tanpa nama ni! gua bg contoh, itu pembekal torpedo dia nak jual brg pd navy, dia siap present negara2 lain pakai jenis apa, dia akan syorkan pakai yg lebih canggih dan mahal. itu biasa dlm bisnes. Yg 'rahsia', hanyalah strategi dan cara operasinya, namun berita operasi pun terdedah dlm akhbar perdana, masa raya kapal2 sekian2 ops ini dan itulah. panglima dapat nama! nak ikutkan strategi, tldm pun join dgn negara2 lain bekerjasama dlm exercise, maksudnya negara lain pun tahu apa strategi kita. alahai, mana nak kata ini rahsia?!?! kita beli peluru atau spareparts yg perlukan 'export license', mereka tahu stok yg kita beli. kalau perang maklumat ni depa boleh dpt dr pembuat negara itu, kalau US dah tentu akan bocorkan kpd navy US negara2 yg beli peluru dr dia....adui! mana rahsianya!

    ReplyDelete
  14. pasal nak hentam kerajaan habis rahsia negara didedahkan. ini adalah satu bentuk pengkhianatan. kalau nak hentam, hentam dalam parlimen. bukan dalam blog yg satu dunia boleh baca. ko blogging benda ni ada terfikir akibat pada status keselamatan negara ke? memang sah pengkhianat. kalau tak puas hati tak dapat tender kat lumut buatla laporan polis. ko tak puas hati sebab ko diharamkan daripada masuk pangkalan tldm lumut ek blogger? siapa suruh ko majukan kertas kerja tipu dulu-dulu. orang mintak supply barang lain ko supply lain. dah la tu barang tak berkualiti lak tu. sekarang ko nak hentam kat sini. memang sah pengkhianat!

    ReplyDelete
  15. kapai bukan selam tp nak selam akan dilayar perak kan oleh jerry brukemer dlm pirate of china sea....

    ReplyDelete
  16. Aku setuju..!!!!BLOGGER INI MMG PENGKIANAT...!!!!!!!!

    ReplyDelete
  17. Astargfirullah.. Hentikanla buat kerja camni..jgn jd pgkhianat bangsa.. Ni la org melayu.. Sndiri mmbuka pekung didada..Aku sedih sgt.. Merdekakanlah minda kita.. Ko ni blogger, ada la x puas ati ngn navy, cmni cara ko buat.. Ingat Allah Maha Besar, Maha Mengetahui.. Ko x yah nk judge sape2.. Ya Allah, selamatkanlah tanahairku..

    ReplyDelete
  18. Bongok la Anonymous September 19, 2011 4:33 PM.

    Rahsia negara apa ke benda nya tu? Kalau setakat Singapura, segala maklumat aset TLDM ada dalam tangan diorang. Spare part kapal TLDM pun simpan kat Singapura....

    Kontraktor TLDM buat kerja cikai macam tu, satu dunia pun dah tau. Amin Shah buat kapal berbilion RM tapi tak boleh guna, itu pun satu donia dah tau.... apa yang rahsia rahsia nya??????

    ReplyDelete
  19. bro just nk taw sumber gamba.. siap in doubt la.. photoshop pn bleh bwat tu..

    ReplyDelete
  20. teruskan usaha mendedahkan apa yg pincang, pedulikan umno dan medianya, kalau najib dan bininya pergi konsert keluarlah berita, anda betul bertindak, segala pembiayaan dlm negara dibayar dgn wang cukai yg bukan orang umno sahaja yg bayar

    ReplyDelete
  21. Assalam saudara2..semuslimku sekelian,apa yg saya blh buat kesimpulan ttg apa yang diperbincangkan mungkin meyinggung byk pihak..kalau diteruskan,mungkin boleh jadi perbalahan atau pergaduhan sesama melayu dan islam sendiri,saya tahu..semuanya ingin menjadi pejuang,baik dari segi politik atau agama..semuanya cerita mengenai keduniaan..kalau tak pasal duit..pasal pompuan..pasal orang lain..jangan terlalu angkuh dan sombong,kelak diri sendiri yg merana..merana kerana dugaan yg diturunkan oleh yang maha esa,mungkin saudara2 semua mengaku beriman,tetapi setinggi mana keimanan kita?sentiasa lah menyebut kalimah yang maha esa..laila haillallah..muhammadar rasullah..wassalam

    ReplyDelete
  22. Kalau marahkan kerajaan BN, janganlah sampai TLDM pun jadi mangsa. Kalau ada personaliti tertentu yang tak suka, janganlah pukul rata, seolah-olah semua yang sedang berkhidmat tu bodoh, salah, rasuah dan sebagainya. Cerminlah diri, masa anda berkhidmat dulu adakah anda telah berkhidmat dengan sebaik-baiknya, sejujur-jujurnya, tak pernah belit dan tak pernah ambil sesuatu yang bukan hak? Adakah marah ini atas dasar kekecewaan? kalau ya carilah jalan untuk selesaikan, bukan melempiaskan kutukkan dan tuduhan semata-mata. Cercaan yang dilontar tak akan membawa kita kemana-mana, makin jahanam ada. Satu perkara yang pasti ia akan menjatuhkan moral org yg sedang berkhidmat.
    Teguran yg ikhlas tu baik tapi tolonglah beri cadangan untuk perbaiki sama. Kalau hina/ kutuk/tuduh kerana nakkan political mileage atau geram tak dapat kontrak, lambat-laun orang akan tahu juga.

    Sailor

    ReplyDelete
  23. Wow! Hebat la teknologi photoshop tuan blogger ni. Boleh photoshop kapal bawah air. Pakai software apa tu?

    ReplyDelete
  24. laaaaaa... gambar edit photoshop rupenye. edit gambar kapal pari ni jadi kapal terbang leh tak? :)

    ReplyDelete
  25. kah..kah...kah nak jadi submarine kot.ni US 7 Fleet x berani nak buat....muah hahahahahahaha...BONVOYAGE....
    "1 NAVY, KESIAPSIAGAAN DIUTAMAKAN"

    ReplyDelete
  26. pengkhianat memang muka tak malu.. ta payah layan pengkhianat ni.. semua main bontot laki hensem.. macam simata lebam..

    ReplyDelete
  27. Few more bloggs related to this information are being monitored and treated as RMN target. Jangan berani jawap kat sini je. Siapkan diri anda. Berani tulis berani tanggung. Comfirm susah nak tidur dah. Esok lusa RISLA punya orang tau tau ketuk rumah korang. SIAP SEDIA.

    ReplyDelete
  28. blogger disahkan seorang ex navy dan ex supplier yang kecewa dengan TLDM. Supplier lain rileks je, dia yang kecewa ni terpaksa meluahkan perasaan kat dalam ni. KESIAN. dulu dalam navy frust tak dapat naik pangkat sebab ex bekalan branch. Pas tu bila jadi supplier, menipu. Inilah dia pengkhianat. Siaplah kau kena cari dengan RISLA.

    ReplyDelete
  29. Woi bang manjung. Kecut telog dah ka? Siaplah hang kena lepas ni. Berlagak sangat. Tu dia. Memandai mandai macam hang tu pandai daripada semua orang lain. Bawak bawaklah bertenang, tunai umrah. Cari pedoman hidup yang lebih tenang ke jalanNYA. Bukan dgan cara macam ni. Semoga brother manjung boleh tidur lena lepaih ni. ha ha ha.

    ReplyDelete
  30. COMFIRM! THIS BLOGG AND ITS BLOGGER IS BEING MONITORED. NOT JUST MONITORED BUT EFFORT AND ACTION ARE BEING TAKEN SERIOUSLY BY THE NAVY PEOPLE.

    ReplyDelete
  31. http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0918&pub=Utusan_Malaysia&sec=Terkini&pg=bt_22.htm
    http://www.nst.com.my/nst/articles/13chase/Article
    http://www.malaysiandefence.com/?p=1766
    http://malfly.blogspot.com/2011/09/kd-pari-incident.html

    ReplyDelete
  32. salam..aku bkn peminat isu politik..cuma nk luahkn ketidakpuasan hati dalam navy... sape2 yg anak2 @ sedara mara nk masuk navy lupakanlah selagi ada pegawai2 navy yg bodoh sombong angkuh x berperikemanusiaan macam firaun...slogan warga didahulukan hanyalah utk pegawai2 bodoh ni..pencapaian diutamakn hanya utk anggota bawahan yg semakin ditindas dan hak mereka dinafikan...kepada pegawai2 bodoh ni ingatlah...kita sama2 makan gaji (kuli)..jadi x payahla nak berlagak hingga menutup periuk nasi org.... klo nak ikutkn banyak yg aku nk sungkit..tunggulah episod akan dtg....chow...

    ReplyDelete
  33. CO ALD 2
    CO DSA
    CO FSD
    Panglima Sistem
    KP Mat
    KP Jutra
    AKS LOG
    PTL
    diorg ni suma tgh keluar masuk kampong cari kambing hitam...(mangsa yg bakal teraniaya...)hahahahaha...itulah navy people...

    ReplyDelete
  34. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  35. >>>KAPAL SELAM TAK BOLEH SELAM

    Sebenarnya sebelum dan selepas menerima kapal selam itu, TLDM secara intensif telah pun menguji aset perang negara ini mengikuti piawaian dan standard antarabangsa termasuklah ujian Final Sea Acceptance Trial selama 10 hari yang memaksa kapal selam tersebut membuat selaman ke dasar yang paling dalam (sejauh mana kedalaman itu tidaklah boleh saya dedahkan di sini kerana ia mengandungi maklumat sulit ketenteraan).

    Ujian ke atas kapal selam terbabit bukan sekadar dibuat di Lautan Atlantik tetapi juga dilakukan di Lautan Mediterranean, Laut Merah, Laut Hindi dan Laut China Selatan (kawasan di mana kerosakan pertama dikesan).

    Untuk maklumat, sehingga ke Mac 2010, anak-anak kapal selam dan KD Tunku Abdul Rahman telah membuat selaman dan pelayaran di dasar laut selama 31 hari dari 43 hari (tempoh perjalanan kapal dari Peranchis ke Lumut).

    Ini bermakna sejumlah 72 peratus pelayaran kapal itu dilakukan di bawah permukaan laut dan ini sekaligus menyangkal tuduhan kononnya kapal selam itu dibawa pulang secara berlayar di atas permukaan.

    Perkataan “Tidak Boleh Menyelam” ini sebenarnya muncul dari langkah berjaga-jaga yang diambil oleh TLDM apabila masalah teknikal dikesan berlaku di atas kapal.

    KD Tunku Abdul Rahman sebenarnya boleh menyelam tetapi arahan telah dikeluarkan oleh pihak tertinggi TLDM supaya kapal selam itu dilarang membuat selaman sehingga masalah kerosakkan dibaiki oleh pihak pembekal iaitu DCN International.

    Untuk pengetahuan, aset kerajaan tersebut dilindungi oleh perjanjian dalam kontrak yang ditandatangani di antara TLDM, DCN dan IZAR.

    Proses pembelian aset ketenteraan sama sahaja dengan kontrak saudara pembaca ketika memberi kereta atau rumah kecuali ada sedikit perbezaa, setiap aset yang dibeli mempunyai jaminan pengedar untuk beberapa tahun dan jangan lupa bahawa kerajaan Malaysia adalah negara pengguna.


    >>>JET PEJUANG TAK BERENJIN

    Sama ada wujud konspirasi atau tidak, itu saya tidak tahu, kalau kes kumpulan Al Maunah di Sauk boleh berlaku dengan melarikan senjata dari kem tentera, jadi tidak hairan kalau enjin jet yang terbiar macam besi buruk tu boleh hilang.

    Tidak ada apa yang pelik pasal enjin jet hilang ini, hanya dengan dokumen dan pemalsuan tandatangan, enjin jet seperti ini memang boleh dibawa keluar, kalau naik lori dan polis nampak pun, tidak akan ada apa yang berlaku pasal siapa sangka? siapa yang nak syak?.

    Sehingga tersebarnya cerita ini sekurang-kurangnya membuka minda masyarakat, ini membuktikan media bukanlah dikuasai kerajaan sampai ke tahap ditunggang macam kerbau, jadi bila pendedahan macam ini berlaku, sebenarnya salah siapa?

    Salah kerajaan atau salah pegawai kita yang tidak amanah dan bertanggungjawab dalam menjalankan tugas.


    kisah macam ini menjadi gelak ketawa orang luar, kalau tak percaya silalah baca forum forum pertahanan negara jiran dan antarabangsa

    Benda ini bukan perkara baru, sikap pegawai (sama dengan sikap rakyat yang dapat tender kerajaan) yang tamak memang sentiasa wujud dan pada awal tahun ini, seorang pegawai berpangkat jeneral dan 25 pegawai lain-lain pangkat telah pun dibuang dan digantung tugas oleh markas medan.

    Jadi dalam beberapa isu kita kena fokuskan kepada segelintir pegawai tentera dan rakyat Malaysia yang tidak amanah ini dan bukan mengaitkan isu-isu ini dengan serangan politik kerana kalau kerajaan bertukar dan pegawai-pegawai (rakyat) macam ini masih ada, habislah kita semua.

    Sumber M.o.M

    ReplyDelete
  36. macam mana keadaan kapal selam kat lima 2011 pula

    ReplyDelete
  37. kes tenggelam ni mesti sorok bawah meja punyela.. nak kasi cover... nak aim pencen penuh la tu.. boleh blah.. integrity konon..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana anda tau kes ni mesti sorok bawah meja? ada bukti ke?kalau rasa diri tu x tau jgn pandai2 buat spekulasi..nnt akan jadi fitnah...

      Delete
    2. mana anda tau kes ni mesti sorok bawah meja?ada bukti ke? kalau rasa diri tu x tau x payah la pandai2 buat spekulasi..nnt jd fitnah...x baik..sebelum cakap atau komen apa2 selidik dulu..

      Delete
  38. hampa cakap aja pandai, jeles tak dapt duit tue....
    kalo hampa baik sgt, hampa takkan hebohkan crita nie, sma jugak mcam aku takkan cakap benda camnie, tp aku rasa hampa tak tau crit ayg sbetulnya dr mula smpai habes dah pandai buat tuduhan, yg ang dok tnya org ada bukti ke ang ada bukti ka smpai brani hebohkan gmbaq nie dalam internet...pikiaq dulu sbelum nak cakap...
    kalo aku gtau aku sbhagian dro org yg dapat duit RM12 tue ang nak kata apa...?
    aku dok kaya raya, and apa dapat????

    ReplyDelete
  39. aku percaya komen yg dibangkit akan menyedarkan tldm umumnya dan ptl khasnya. aku syorkan terus beri komen sehingga kita dapat baca komen perubahan dpd warga tldm sendiri.

    kepada pengancam mm. lupakankan kerja tu jangan jadi pencacai kecuali jika dapat $$$$ le tu??

    ReplyDelete
  40. Jiahahahhahahhahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha...cuciaann deh malon

    ReplyDelete

Kazim belasah Manjongmari..

Iklan Manjungmari